Economia

Rajoy s'enroca en l'ajust com a única sortida a la crisi

El president espanyol qualifica d'‘absurd' el debat entre retallades i estímuls

Presumeix d'haver rebut l'aval de Merkel

Demana a la resta de països que prenguin exemple d'Espanya i examinin els seus bancs

Els ciutadans de l'Estat espanyol ja es poden anar calçant. La participació de Mariano Rajoy als fòrums internacionals no servirà perquè el cap del govern espanyol rebaixi el to d'unes reformes que han començat a asfixiar les comunitats autònomes. Per Rajoy, el debat entre les polítiques d'austeritat i els plans d'estímul és “absurd”, tota una declaració d'intencions d'un president enrocat en una reforma estructural basada en unes retallades massives difícils d'assumir per un Estat que sembla no aixecar cap.

“Si volem parlar de creixement, hem de controlar la despesa pública i fer reformes estructurals”, va alertar el cap del govern espanyol, en una compareixença ahir a Chicago, on no va admetre preguntes dels periodistes. “No podem viure amb dèficit públic, seguirem fent un esforç perquè ningú gasti més del que té”, hi va afegir. És més, el mateix Rajoy va presumir d'haver rebut l'aval de la cancellera Angela Merkel, amb qui va passejar amb vaixell durant prop d'hora i mitja pel riu Chicago.

Ignorant les crides als estímuls de polítics com el president nord-americà, Barack Obama, o el nou president francès, François Hollande, el cap del govern espanyol s'ha alineat amb Merkel en la seva defensa de les retallades, un gest que, sembla, ha servit a Rajoy per rebre el suport alemany a les controvertides reformes. “Merkel m'ha reiterat en privat que dóna suport a les reformes que s'estan fent al nostre país i, en particular, l'exercici de transparència que Espanya farà amb les seves entitats financeres”, va afirmar el president espanyol.

Examen a la banca

Per si això fos poc, Rajoy va aprofitar l'aval rebut per instar la resta de països de la Unió Europea a aplicar exercicis similars amb la seva banca. Madrid farà una auditoria a les seves entitats financeres per establir-ne el nivell de solvència, un pla que Rajoy defensa amb orgull i reclama, ara, a la UE.

Si volem parlar de creixement, hem de controlar la despesa pública i fer reformes estructurals en la nostra economia
Merkel dóna suport a l'exercici de transparència que Espanya farà amb les seves entitats financeres

Conferència d'inversors alemanys a Madrid

El president espanyol, Mariano Rajoy, va aprofitar la seva compareixença no prevista a Chicago, en el marc de la seva participació a la cimera de l'OTAN, per anunciar la celebració d'una conferència d'inversors alemanys a l'Estat espanyol. “Li donarem un cop a la inversió estrangera a Espanya”, va assegurar ahir Rajoy, que va detallar que la conferència tindrà lloc el proper 6 de setembre a Madrid i que hi serà present la mateixa cancellera alemanya, Angela Merkel. Per Rajoy, tant important és la presència d'emprenedors espanyols com l'arribada d'inversors estrangers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.