Economia

L'OCDE recomana a l'Estat que tanqui els bancs insolvents

També insta a recapitalitzar les entitats viables per esvair qualsevol dubte sobre el sector

Els experts de l'organisme apressen a apujar l'IVA

Alerten que, a més d'abaratir l'acomiadament, cal reduir la precarietat laboral

La banca espanyola ha de fer el definitiu exercici d'autocrítica tutelada pel govern estatal, que hauria de recapitalitzar les entitats viables i tancar-ne les que siguin irremissiblement insolvents. Així ho recomanava ahir Andrés Fuentes, economista de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), coincidint amb la presentació del seu informe periòdic sobre perspectives mundials.

D'altra banda, cada cop sembla més clar que l'economia espanyola no seguirà el guió que els responsables polítics de l'Estat van preveure com a camí de sortida de la crisi. En el seu informe, l'OCDE alerta que aquest any la contracció del PIB espanyol serà d'un 1,6%, i que el 2013, any dels esperats brots verds pel gabinet de Mariano Rajoy, que calibrava un avenç del 0,2%, el PIB continuarà caient un significatiu 0,8%, que allunya encara més la possibilitat de generar llocs de treball nets.

En aquest àmbit, el club dels països rics creu que la taxa d'atur continuarà a l'alça fins a tocar un 24,5% aquest any i s'accentuarà fins a un 25,3% el vinent. L'OCDE té clar que la reforma laboral aprovada fa pocs mesos només activarà el mercat de treball a mitjà termini, mentre que a curt termini més aviat el que farà serà reduir la ja minsa confiança dels consumidors. El mateix Fuentes va precisar que, al costat de l'abaratiment de l'acomiadament, cal reduir també la precarietat laboral.

L'organització justifica la pèrdua de puixança econòmica per l'impacte que sobre la demanda interna han tingut les successives mesures de consolidació pressupostària en forma de retallades i pujades de la pressió fiscal, i també del procés de desendeutament del sector privat.

El peatge de la solució

Els economistes de l'OCDE avisen també que les previsions es podrien agreujar si la prima de risc continua sent tan alta per l'efecte que tindrà en els costos de finançament privat. L'organització de països desenvolupats creu que caldria aplicar mesures permanents per reduir el dèficit, entre les quals destaca la necessitat de generar “més ingressos a través de l'IVA”, i altres impostos com els mediambientals, a més de la posada en marxa de “mesures de control” sobre els dèficits dels governs autonòmics. L'OCDE no creu que l'Estat compleixi l'objectiu de dèficit requerit, encara que per poc: el 2012 serà del 5,4%, una dècima més, i el 2013 del 3,3%, amb tres dècimes d'excés sobre l'objectiu.

LA FRASE

L'Estat espanyol ha pres mesures massa tard i ara els mercats no les poden valorar com caldria
Ángel Gurría
secretari general de l'OCDE

Un tallafocs contra l'especulació

L'OCDE no va amagar ahir la seva preocupació per la persistència de tensions a la zona euro, que constitueixen, a parer de l'organització, el risc principal per a l'economia global. Per aquest motiu, ahir, a les envistes de la cimera informal europea, l'OCDE va demanar més reformes estructurals com a estratègia en favor del creixement i un “tallafocs” que dissuadeixi les activitats especulatives.

En l'informe semestral, el club de països rics va revisar força a la baixa les projeccions per a la zona euro, per a la qual preveu una caiguda del PIB del 0,1% aquest any, enfront del creixement del 0,2% que anunciava en l'informe de la tardor. També es redueixen les expectatives pel 2013, que passen de l'1,4% al 0,9%, a parer de l'economista en cap de l'organització, Pier Carlo Padoan, a causa dels desequilibris interns, tot assenyalant directament els estats del sud. Segons l'informe, els vuit països dels 34 membres de l'OCDE que estan en recessió són europeus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.