Economia

Un tap de suro de 2.000 anys manté les seves propietats

Un estudi n'ha comparat d'actuals amb uns altres de recuperats del fons marí

El sector reafirma així la idoneïtat dels taps de suro per conservar vins i caves

Un estudi realitzat pel Centre d'Arqueologia Subaquàtica i l'Institut Català del Suro (ICSuro) conclou que un tap de suro de 2.000 anys d'antiguitat, recuperat del fons marí, conserva totes les seves propietats. L'estudi que es va presentar ahir compara taps de suro actuals amb taps de suro de més de 2.000 anys d'antiguitat trobats en àmfores submergides de finals del segle I aC, que es van trobar entre les restes d'un vaixell de cap de Volt, un jaciment situat al municipi del Port de la Selva.

La investigació pretén demostrar la durabilitat del suro al llarg de la història, fins i tot en condicions adverses, com per exemple les del fons marí. S'han estudiat els components principals del suro com són la lignina, la suberina i els polisacàrids, que el fan elàstic, compressible i el material idoni per adaptar-se al coll de l'ampolla i conservar, amb l'ingrés adequat d'oxigen, vins i caves. Així mateix, també se n'ha analitzat l'estructura cel·lular, amb la qual cosa s'ha comprovat que no s'ha degradat de manera significativa per l'acció de l'aigua. Segons els autors del projecte –el primer d'aquestes característiques a l'Estat– la conclusió és evident: “Aquesta investigació ha permès reafirmar la idoneïtat de l'ús dels taps de suro per conservar el líquid que transportaven dins les àmfores vinàries i que continua sent el material per excel·lència a l'hora de preservar vins i caves.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.