Gran angular

La pime passa de llarg de la previsió social

El baix salari dels treballadors és la causa de la poca contractació de productes complementaris a la Seguretat Social

Claudia Menne va dir que cal denunciar la pressió europea per abaixar els salaris

“La petita i mitjana empresa són les grans excloses de la previsió social complementària a causa del baix salari que perceben, per tant, hi ha un llarg camí a recórrer perquè prop del 95% dels treballadors espanyols pertanyen a una pime.” Amb aquestes paraules s'expressava Carlos Bravo, secretari de seguretat social de CCOO, en el marc de la 8a Jornada de Previsió Social Complementària celebrada dijous a Barcelona.

En l'acte, organitzat pel sindicat Comissions Obreres, en el qual hi van participar uns 200 assistents, es van presentar dades tan peculiars com ara que a l'Estat dues terceres parts de les pensions estan per sota dels 1.000 euros al mes. Això, en conseqüència, vol dir que els sous que es perceben estan per sota de la mitjana dels països de la zona euro. Tot i que quan s'analitza el nivell de protecció social Espanya està per sobre de la mitjana, alguns ponents van dir que aquest afirmació era una “trampa”, ja que “Espanya està per sobre de la mitjana perquè només es pren com a referència la cobertura que dóna la Seguretat Social, coneguda com a primer pilar, és a dir, només es compta una sola font de protecció”, va reiterar Carlos Bravo. En d'altres països, a més, hi ha una bona cobertura d'assegurances privades (segon pilar) i de productes de previsió social complementària (tercer pilar). Cal dir que, a tall d'exemple, Dinamarca és un dels països que més protegeixen els treballadors en edat de jubilació.

Per la seva part, Francisco de Blas, sotsdirector de Plans i Fons de Pensions de la direcció general d'Assegurances, va dir que tant els plans com els fons de pensions es troben en un estancament els darrers quatre anys de crisi. En aquest sentit, el responsable, que va defensar la perspectiva de la previsió social complementària sota una vessant propera a l'administració, va apuntar que hi ha diverses claus per entendre aquests productes complementaris a la Seguretat Social: “La crisi ha paralitzat la contractació d'aportacions; la seva rendibilitat és molt baixa; hi ha massa volatilitat i s'ha reduït el seu ús en funció de l'edat.”

També es va fer una menció especial al fet que caldria apostar per la creació d'empreses de més dimensió perquè així seria més fàcil que els treballadors poguessin aportar més recursos als plans de pensions col·lectius. I es va fer una crida a mantenir els 75.000 milions d'euros del fons de reserva de què disposa la Seguretat Social perquè, de ben segur, en uns quants anys ”faran més falta perquè coincidirà amb pocs afiliats i molta gent més gran”.

L'altre plat fort de la jornada va ser Claudia Menne, responsable de política social de la Confederació Europea de Sindicats. Menne va destacar que en el “llibre blanc de la Comissió Europea sobre l'agenda per unes pensions adequades”es fa una dura denúncia contra els atacs als salaris i les polítiques neoliberals. En aquest sentit, la responsable dels sindicats europeus va assegurar que el llibre blanc permetrà una major coordinació de les polítiques de previsió social complementària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a