Economia

hisenda municipal

Blanes vol dissoldre el Patronat de Turisme tot i l'oposició dels hotelers

L'organisme no està adaptat a la legislació vigent

El govern local descarta crear un nou ens, però sí que vol crear un consell amb representants del sector

El ple municipal de Blanes debatrà i sotmetrà a votació aquesta tarda la dissolució del Patronat de Turisme. El govern local (PSC) no té majoria, però aquest és un dels punts recollits en el pla d'ajust. Ara bé, és molt probable que el govern local hagi de sentir els retrets perquè es dissol el patronat sense alternativa. L'Ajuntament assegura que està treballant en una nova eina de diàleg amb el sector, però aquest crítica la dissolució sense que s'hagi creat aquesta nova eina.

“El patronat es dissol per la qüestió del pla d'ajust i per la normativa vigent”, va explicar a aquest diari Lourdes Fàbrega, primera tinenta d'alcalde. I és que el Patronat de Turisme, creat el 1982, estaria en situació d'“il·legalitat”, perquè els estatuts han quedat obsolets i s'havien d'adaptar a la legislació vigent. En aquest sentit, un informe de secretaria aconsellava que es dissolgués i es creés un nou organisme que el substitueixi. A més, el govern al·lega la nova “normativa de Rajoy”, segons la qual s'han de reduir organismes autònoms. És per això que després de la dissolució no es crearà un nou organisme, sinó un think tank, és a dir, un espai de debat. “M'he compromès a seguir mantenint reunions i crear un consell d'estratègia de ciutat”, va explicar la tinenta d'alcalde.

Fàbrega va avançar que la promoció turística, un cop es dissolgui el patronat, es continuarà fent des de dins l'Ajuntament i que la dotació per a aquesta partida, tot i que amb retallades, es mantindrà. Va fer una crida, però, a la col·laboració dels empresaris. “No preveiem fer promoció de la ciutat sense comptar amb el sector privat”, va assegurar.

La decisió, que se sotmetrà al ple d'aquesta tarda, es contradiu amb l'anunci fet per l'alcalde, Josep Marigó, el mes de març passat en la presentació del que va anomenar “avantprojecte de proposta del pressupost municipal”. Aleshores, el govern local parlava de “privatitzar” una part del patronat amb l'entrada de capital privat. “Hem d'iniciar de forma valenta la participació del sector en la promoció turística”, va dir l'alcalde.

LES FRASES

No preveiem fer promoció de la ciutat sense comptar amb el sector privat
Lourdes Fàbrega
Primera tinenta d'alcalde i regidora de Promoció de la Ciutat

LA XIFRA

20
per cent de la facturació
és el que segons el gremi d'hostaleria dedica el sector turístic a la promoció de Blanes.
Amb la dissolució del Patronat de Turisme hi perdem, perquè no se'ns escoltarà
Enric Portas
President de l'associació d'hostaleria de blanes

Oposició del sector hoteler

L'hostaleria blanenca s'oposa a la dissolució del patronat. “Hi perdem, perquè no se'ns escoltarà; ara no estarem representats enlloc i això ens perjudica”, va assegurar Enric Portas, president de l'Associació d'Hostaleria de Blanes. El sector lamenta que el patronat, que era un lloc estable de diàleg, ara es perdi. Pel que fa al nou espai de diàleg que vol crear el govern local, en recelen, perquè “no hi ha res escrit encara”. Quant a la petició de més compromís del sector privat, el president del gremi va assegurar: “Almenys el 20% de la facturació la dediquem a la promoció.” I de cara al futur va demanar “poder decidir sobre els diners que es recaptin de la taxa turística”. La dissolució del patronat quedarà aprovada si almenys un grup polític s'absté.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.