Economia

La venda d'habitatges nous puja un 15% a Girona

L'augment de vendes el primer trimestre d'aquest any es deu a l'increment d'operacions en pisos de segona mà a la costa però també a la necessitat de bancs i caixes de treure's l'estoc

La venda d'habitatges nous en el primer trimestre d'aquest any ha pujat per primera vegada des de fa mesos a les comarques gironines un 15% i la d'habitatges de segona mà, un 20%. La dada la van donar ahir el Gremi de Promotors Immobiliaris i els Agents de la Propietat Immobiliària (API) en la presentació de l'estudi de preus de mercat d'obra nova i de segona mà, i de lloguer, i atribueixen l'increment a la compra d'habitatges de segona residència per estrangers, però també a les facilitats que ofereixen els bancs i caixes per vendre els seus estocs.

Segons aquestes dades, durant el primer trimestre d'aquest any les vendes d'habitatges nous i de segona mà s'han incrementat un 18%. En concret, entre principis de gener i finals de març del 2012, s'han formalitzat 1.612 operacions de compravenda a les comarques gironines i, en canvi, en el mateix període de l'any 2011, s'havien fet 1.357 vendes. Per tipologies, els pisos de segona mà son els que es van vendre més. I és que, de totes les vendes fetes aquest 2012, només 380 habitatges són de nova construcció. Els 1.232 restants, són pisos i cases que ja havien tingut altres propietaris.

Pels promotors i els API, aquests increment d'operacions es deu a la facilitat que posen bancs i caixes per vendre els habitatges que tenen en estoc. “Lògicament, les entitats no tenen més remei que vendre al preu que sigui, que no té res a veure amb el cost real de construcció”, va dir el secretari del Gremi de Promotors, Josep Donés. Les execucions hipotecàries, el gran estoc d'habitatges que han acumulat les entitats bancàries i la necessitat que tenen aquestes de treure's del damunt totes aquestes promocions són, doncs, la causa directa d'aquest augment de vendes, segons asseguren.

El secretari del gremi va assegurar ahir que aquestes liquidacions bancàries estan generant “unes expectatives irreals” que no es podran mantenir en un futur. “Les rebaixes de preu rècord són fruit d'una situació excepcional i irrepetible, i no corresponen als costos reals: per tant, quan s'hagin d'aixecar habitatges nous, per molt que s'ajustin els preus, seran més cars”, va assegurar Donés.

Promotors i API també asseguren que arribarà el moment que el mercat s'equilibrarà. Perquè això passi, però, caldrà que es venguin –o bé es lloguin– aquests estocs de pisos buits. I això, segons Donés, “ja ha començat a passar en alguns llocs com ara Girona ciutat”.

El president del Col·legi d'API a Girona, Ramon Corominas, també va explicar que les liquidacions bancàries, de retruc, tenen un efecte clar en el mercat immobiliari d'ocasió. “Si un particular vol vendre ara un pis, cal que sigui una veritable ganga”, va dir.

LES XIFRES

5
per cent és l'augment
de la morositat dels lloguers de pisos aquest any, que ni promotors ni Api creuen elevada.
5.325
euros el metre quadrat
en pisos d'obra nova es paguen a Sant Feliu de Guíxols, el preu més alt de la demarcació.
1.736
euros el metre quadrat
és el preu que es paga a Salt en habitatges d'obra nova, el preu més baix de Girona.

Els francesos i russos compren a la costa

La demanda de les segones residències a la Costa Brava, sobretot a zones com ara Roses, ha ajudat a incrementar també el nombre de vendes d'habitatges a la demarcació. El comprador francès “ha tornat a adquirir habitatges a la Costa Brava”, però també compren pisos turistes de països nòrdics i russos. “No és el mateix comprar a Tossa de Mar o a Sant Feliu de Guíxols que fer-ho en altres llocs de costa de l'Estat”, va explicar Josep Donés.

Aquesta tendència també es tradueix en les dades que recull l'estudi. I és que, de totes les grans poblacions gironines, durant el darrer mig any, els preus dels pisos d'obra nova i segona mà només han pujat a llocs com ara Sant Feliu (amb augments de fins al 39,2%) i Roses
(2,1 %).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.