Economia

El preu de l'habitatge s'enfonsa un 14,6% el primer trimestre

És la contracció interanual més elevada del sector des de l'inici de la crisi

Catalunya fa tres mesos que registra caigudes de preus superiors al 10%

El preu de l'habitatge continua a la baixa i cada cop amb més força. El primer trimestre de l'any els preus van caure fins a un 14,6% en relació el mateix període del 2011, segons les últimes dades de l'Índex de Preus de l'Habitatge que publica l'Institut d'Estadística Espanyol. És la dissetena baixada consecutiva dels preus dels pisos i la contracció interanual més elevada que registra el sector des que va començar la crisi econòmica el 2008.

Catalunya fa tres mesos que registra caigudes de preus superiors al 10%, igual com va passar entre l'últim trimestre del 2008 i el tercer del 2009.

A l'Estat, els preus de l'habitatge cauen un 11,2%, també la més baixa des que es va començar a recollir la dada el 2007.

L'obra nova cau un 18%


La caiguda anual és del 14,6% en general a Catalunya, però s'agreuja encara més en el cas de l'habitatge nou, en què els preus descendeixen un 18% el primer trimestre en relació a l'any passat. Ja el trimestre anterior, l'últim del 2011, els preus de l'obra nova queien un 13,3%, gairebé el doble del que ho feien tres mesos abans.

També en aquest cas, la magnitud de la davallada dels preus dels pisos nous és la més alta, amb diferència, a la registrada el 2009, durant la primera recessió de la crisi, en què els preus van caure entre un 10 i un 11% entre el segon i el quart trimestre.

Els pisos de segona mà cauen un 13,6%


Respecte els pisos de segona mà, aquests frenen lleugerament la tendència a la baixa i cauen un 13,6%, un punt menys que al desembre (14,8%). En aquest cas, els pisos de segona mà estan encara a tres punts del rècord que van registrar el primer trimestre del 2009, quan els preus van registrar una caiguda de 16,4%.

Així, malgrat que l'obra nova va resistir millor la caiguda de preus al començament la crisi immobiliària -els pisos nous acumulen 15 mesos consecutiu de baixades mentre que els pisos de segona mà n'acumulen tres més, 18- ara són els més perjudicats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.