Economia

La UE ja treballa en una unió fiscal per superar la crisi

El president de la Comissió, Durão Barroso, anuncia que proposarà formalment la cohesió financera europea la tardor vinent

Brussel·les escolta, així, les demandes de l'FMI i els EUA

Pressionada per totes bandes, la Unió Europea ha escoltat les crides de la comunitat internacional i ja treballa per assolir una cohesió fiscal i financera que vagi més enllà de la unió monetària. Així ho van anunciar ahir el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, i el del Consell Europeu, Herman van Rompuy, en el marc de les reunions del G-20 a Los Cabos, Mèxic.

La crisi del deute a la UE i el degoteig de països rescatats no ha estat vista de bon ull des dels fòrums internacionals, i no en va les crides a l'acció s'han succeït tant des del Fons Monetari Internacional (FMI) com des dels Estats Units.

Sense canvis radicals

Així doncs, i conscients que la UE seguirà en recessió, Brussel·les ha decidit plantejar formalment la unió fiscal, en una proposta que s'estudiarà a fons durant la pròxima cimera europea de finals de juny.

“Podem avançar i hem d'avançar cap a la unió fiscal. [...] La mutualització del deute és possible”, va assegurar ahir el mateix Barroso, que considera que amb la mesura es reforçaria el sistema de supervisions, s'incrementaria la transparència i milloria el control dels riscos.

La nova arquitectura de la Unió, que no suposaria canviar a fons el tractat, permetria una supervisió dels pressupostos molt més coordinada i un sector bancari més integrat en l'àmbit europeu.

Al mateix temps, i malgrat les reticències expressades pel govern alemany, Barroso va anunciar que la unió fiscal vindria acompanyada dels eurobons, descrits com “una eina per millorar la disciplina i l'estabilitat”. “Els eurobons no ens donaran llicència per gastar”, va defensar el president de la Comissió Europea.

Per la seva banda, Van Rompuy va defensar el projecte europeu, i va assumir com a “irreversible” la moneda única. Enmig de la pressió internacional, Van Rompuy va reconèixer que no hi ha solucions ràpides, però va posar damunt la taula el compromís de la Unió Europea per apuntalar el creixement.

LA FRASE

Els eurobons milloraran la disciplina i l'estabilitat; no ens donaran llicència per gastar
José M. Durão Barroso
president de la comissió europea
Les claus

El G-20 insta el trencament del vincle entre bancs i estats

D.T

Segons l'esborrany de la declaració final del G-20, que es farà pública avui, el grup de països més industrialitzats del món instaran la Unió Europea a prendre “totes les mesures necessàries” per resoldre la crisi del deute i salvaguardar la integritat i l'estabilitat de la zona euro, en un moment en què el Vell Continent s'ha convertit en un dels principals maldecaps de la comunitat internacional.

Interdependència

Entre aquestes mesures, el G-20 recomana de manera vehement als governs europeus que trenquin el “vincle viciós” entre uns bancs amb problemes i unes finances estatals asfixiades per la crisi. Els membres del G-20 consideren aquesta retroalimentació una relació perillosa basada en la “interdependència”.

Lliçons

Amb tot, Durão Barroso va alertar els membres del G-20 que no esperin cap cura miraculosa per als problemes que afecten la zona euro. “Francament, no hem vingut a rebre lliçons de democràcia o sobre com gestionar l'economia”, va reblar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.