Economia

La morositat voreja rècords i acumula un any de pujades

Els crèdits dubtosos ja són un 8,95% del volum total dels concedits

El màxim històric va ser un 9,15%, el 1994

La morositat dels crèdits concedits per les entitats financeres no tan sols no afluixa el ritme sinó que continua a l'alça, aparentment decidida a repetir el seu màxim històric. Segons les dades publicades ahir pel Banc d'Espanya, els crèdits dubtosos ja representen un 8,95% del total dels concedits i s'acosten en percentatge al seu màxim històric, registrat el febrer de l'any 1994 i que va consistir en una taxa del 9,15%.

Les dades del supervisor, de moment provisionals, també confirmen que ja fa un any que la morositat persisteix en el seu ascens sense descans. Al maig, concretament, va assolir la xifra absoluta de 155.841 milions d'euros i ja supera per segon mes consecutiu la cota dels 150.000 milions sobre una cartera de crèdits atorgats per bancs, caixes i establiments de crèdit de 1,74 bilions d'euros.

Canvi de variables

El creixement de l'indicador, motivat en bona part per les dificultats de retorn dels préstecs que la crisi introdueix en les economies familiars i corporatives, també es deu a la més que discreta activitat creditícia que duen a terme les entitats. En reduir el dividend, el quocient augmenta. De fet, les últimes dades certifiquen que el mercat global del crèdit s'ha escurçat un 3,8% en els últims dotze mesos i les mateixes entitats admeten que l'aixeta trigarà a tornar-se a obrir.

De moment, la morositat ha avançat gairebé dos punts i mig en tan sols un any i diverses instàncies del sector ja donen per fet que la taxa superarà tots els rècords previs. Algunes veus més alarmistes, com les gestores de cobrament, alerten que aquest mateix exercici la mora podria pujar fins al 10%.

El preu de l'habitatge accelera la caiguda

L'índex de preus de l'habitatge va registrar en el segon trimestre d'aquest any una caiguda del 10,8% a Catalunya, evolució que denota una gran acceleració del descens i situa els preus dels pisos en nivells mínims des de l'inici de la crisi. De fet el Principat és, junt amb Andalusia, el territori on més s'ha notat el descens, ja que l'índex corresponent al conjunt de l'Estat va registrar un retrocés important però força inferior, del 8,3% interanual, segons les dades del Ministeri de Foment. Pel que fa al mercat lliure, el preu mitjà dels pisos nous es va situar en 1.895 euros per metre quadrat, un 11,1% menys que fa un any, quan era de 2.132 euros. El preu per metre quadrat d'obra nova registra el mínim històric des del 2005, quan un pis costava 1.929,5 euros per metre quadrat de mitjana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.