Economia

comerç

Les cambres gironines es mancomunen per estalviar

L'acord, pioner a l'Estat, pretén compartir tècnics, evitar duplicitats i continuar prestant servei a les empreses

A més, s'han adherit al Club Cambra, que ofereix serveis gratuïts a les empreses

Les cambres de comerç de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós són les primeres de tot l'Estat espanyol que mancomunen bona part dels seus serveis per fer front a la davallada d'ingressos que estan patint, sobretot per l'eliminació de les quotes obligatòries que fins ara pagaven les empreses a les cambres de tot l'Estat espanyol. L'objectiu, segons van explicar ahir els tres presidents –Domènec Espadalé, de la de Girona; Joan Puig, de Sant Feliu de Guíxols, i Xavier Ribera, de Palamós–, és obtenir el màxim benefici per als empresaris, optimitzant tots els productes que ofereixen i a la vegada estalviant diners. Aquesta iniciativa suposa una ampliació real de la xarxa de productes i serveis que ofereixen les tres cambres, ja que molts dels serveis específics que només s'oferien als associats d'una demarcació ara passaran a ser serveis a disposició de qualsevol associat.

Els tres presidents asseguren que les tres cambres gironines fa molts anys que treballen conjuntament, i van precisar que mancomunar serveis no és ni fusió ni absorció d'estructures, sinó una estratègia per no malgastar recursos, “evitar duplicar funcions” i racionalitzar despeses. “Mancomunar serveis vol dir que els serveis que pot donar una cambra serveixin per a totes”, va explicar Espadalé, que va posar com a exemple el fet que fins ara cada cambra tenia un tècnic per a cada àmbit i hi havia duplicitats de serveis, i ara un serveix per a totes tres.

En un acte que es va fer al Caixafòrum de Girona, els presidents de les tres cambres van presentar als empresaris aquesta iniciativa i van anunciar també la seva adhesió al Club Cambra, impulsat per la Cambra de Barcelona, i al qual ara ja s'han adherit nou de les tretze cambres catalanes –Barcelona, Tàrrega, Lleida, Reus, Tarragona, Tortosa i les tres gironines–.

Aquest club ofereix un ampli ventall de serveis gratuïts a les empreses. Entre aquests serveis hi ha una línia de finançament preferent que han creat amb La Caixa. Són 2.000 milions d'euros de crèdit disponible per a les empreses que fins ara han tingut dificultats per accedir al finançament.

La Caixa es compromet a reservar fins l'últim euro d'aquesta dotació econòmica per als membres del Club Cambra i a contestar les peticions en només 48 hores. “Aquesta rapidesa en la resposta és un dels avantatges de pertànyer al club perquè moltes vegades els empresaris hem acudit a una entitat a buscar finançament i la proposta ha tardat setmanes a ser estudiada”, va afirmar el president de la Cambra de Sant Feliu, Joan Puig.

El president de la Cambra de Palamós, Xavier Ribera, va insistir en la importància de les exportacions com l'esperança per a una economia gironina que té problemes, motiu pel qual han creat el Club Internacional Cambra (CIC) com una aposta decidida de les cambres de Girona per impulsar i consolidar els exportadors. El CIC, segons Ribera, estarà dedicat específicament a oferir assessorament d'assistència per a tot tipus de tràmits, formació específica i programes d'iniciació, creixement i consolidació de mercats.

LES FRASES

El govern de Zapatero volia eliminar les cambres, però la Generalitat ens ha fet confiança
Joan Puig
President de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols
La línia de crèdit oberta amb La Caixa obre més possibilitats d'internacionalització a les empreses
Xavier Ribera
President de la Cambra de Palamós
Joan Puig i Valls President de la Cambra de Sant Feliu de Guíxols

“Estic orgullós que les tres cambres mancomunin serveis”

Joan Puig va assegurar que estava molt orgullós de la voluntat de les tres cambres de mancomunar serveis i oferir “els mateixos serveis, serveis de molta qualitat i amb valor afegit, a totes les empreses del territori”. “Les tres cambres hem estat pioneres a l'Estat i segurament amb aquesta iniciativa serem exemple per a altres cambres”, va dir. Puig va donar a conèixer ahir els avantatges que representa per a les empreses i autònoms formar part del Club Cambra. La cartera de descomptes i avantatges es va actualitzant i “estem convençuts que serà molt atractiva”, va dir Puig.

Xavier Ribera i Serra President de la Cambra de Comerç de Palamós

“Les exportacions són l'esperança de la nostra economia”

Xavier Ribera va dir que les exportacions són una esperança per a la “nostra malmesa economia, però moltes empreses no disposen de prou capital, crèdit, capacitat de decisió o experiència per emprendre l'aventura de sortir a l'exterior”. Les xifres, segons Ribera, confirmen que les exportacions augmenten globalment per a les empreses gironines que tenen canals de venda consolidats, “però és evident que costa arribar a aquest punt”, va dir. El president de la Cambra de Comerç de Palamós va assegurar que les cambres són expertes a ajudar les empreses a obrir nous mercats, i que ara han creat el club CIC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.