Economia

Les retallades desperten el carrer

Més de 7.000 persones es van manifestar a Girona

Els líders sindicals denuncien que el govern de Rajoy és “il·legítim i impopular”

Els sindicats pensen que a la tardor hi haurà una vaga general

Una pancarta negra en senyal de dol va encapçalar ahir la manifestació que es va fer a Girona contra les retallades del govern espanyol i la puja de l'IVA, en la qual hi van participar més de 7.000 persones, segons els Mossos d'Esquadra. La manifestació va aplegar diferents col·lectius, com ara els bombers o policies, entitats socials, organitzacions, sindicats, així com moltes famílies amb avis, pares i fills.

El recorregut va durar prop de dues hores, i part del primer tram del trajecte s'havia pactat amb antelació –plaça Independència, Santa Clara, plaça Catalunya, Pompeu Fabra i un tram de Jaume I–, la resta es va anar improvisant per evitar que la capçalera i la cua de la manifestació s'acabessin ajuntant. Aquesta improvisació, però, va provocar petits desacords en la capçalera de la manifestació, quan eren a la plaça Marquès de Camps, sobre quin era el trajecte que s'havia de seguir –uns tiraven cap al carrer de Barcelona i els altres cap a Ferran Puig–, fent aturar alguns cotxes que circulaven per la zona i algun dels conductors els va acabar increpant. La manifestació va passar també pel carrer Riu Güell, avinguda Ramon Folch i Jaume I fins acabar davant de la Subdelegació del Govern, davant la plaça Constitució, on també hi ha la seu de Bankia. Un cop allà, els manifestants van cantar L'estaca, de Lluís Llach. Durant tot el trajecte es van cridar consignes –tant en català com en castellà– contra les retallades, l'IVA i contra els governs d'Artur Mas, de Rajoy i, fins tot, contra la cancellera Alemanya Angela Merkel, tals com: Que la crisi la paguin ells, Això és un espoli, Que se jodan los que roban –en referència a les paraules de la diputada Fabra– o Un ciudadano jodido que no pueden joder más és un ciudadano jodido difícil de controlar, entre moltes d'altres.

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, va qualificar l'acció de “mesura de pressió per fer que el govern rectifiqui”. Segons Compte, que dóna per fet que es convocarà una vaga general a la tardor, els ajustos aprovats suposen “un desmantellament de l'Estat democràtic” i considera que han estat “molt ben pensats per posar fi a l'estat del benestar”. Els sindicats van assegurar que hi haurà més mobilitzacions ens els propers mesos. “La idea és que la mobilització ciutadana no acabi aquest dijous, sinó que continuï fins a aconseguir tirar enrere aquest desmantellament de l'estat del benestar”, va dir.

La secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa, va parlar de dia “històric”, després del que va qualificar del “cop de destral més fort que s'ha produït mai contra el dret democràtic”. “Aquest govern no és legítim, perquè està fent el contrari del que tenia en el programa electoral”, va assenyalar Bassa, qui va avançar la intenció de convocar una consulta “per valorar la seva legitimitat i si no la té es demanarà la seva derogació”.

Davant la Subdelegació del Govern, Jordi Navarro (COS) va fer un discurs molt contundent en nom de tots els sindicats presents a l'acte. “Avui fa 76 anys que el poble treballador català va donar una lliçó al feixisme i li va parar els peus. I avui aquí també estem plantant cara a la patronal, al PP i als terroristes de la banca.” “Se'ls ha de dir ben alt i ben clar, als banquers, als polítics professionals corruptes i a la fauna similar, que estan jugant amb joc i que quan algú juga amb foc s'acaba cremant. Que no ens enganyin. Això no és una crisi, és una estafa”, va sentenciar Navarro, que va assegurar que “no els agrada la democràcia i per això han declarat la guerra a la democràcia i que no els agrada que els treballadors tinguin dignitat i per això ens roben el pa dels nostres fills”. Per a Navarro, els ciutadans no han de tenir por “perquè el poble al llarg de la història ha sabut estar a l'altura de les circumstàncies” i perquè a Girona hi ha molta gent que es mobilitza des de fa anys, com ara els sindicalistes i activistes de moviments socials”.

Mes informació pàgina 36

Hem d'aconseguir tirar enrere aquest desmantellament de l'estat del benestar
Bartomeu Compte
Secretari general de CCOO a les comarques gironines
Aquest ha sigut el cop de destral més greu en la història de la democràcia
Dolors Bassa
Secretària general de lA UGT a les comarques gironines
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.