Economia

turisme

Turisme identifica les webs dels apartaments turístics

Fa vuit mesos que hi treballa i n'ha identificat unes 700 on promocionen els establiments per llogar

El govern ara envia requeriments perquè les regularitzin abans del 29 de setembre

La direcció general de Turisme fa vuit mesos que treballa per identificar a internet els apartaments i habitatges turístics de lloguer que hi ha a Catalunya. De moment s'han identificat unes “700 webs” i ara el departament està “fent requeriments” a moltes empreses i propietaris d'aquests establiments perquè abans del 29 de setembre regularitzin la situació si no volen rebre sancions de fins a 90.000 euros.

La directora general de Turisme, Marian Muro, va presidir ahir una jornada informativa a Girona sobre el procés de regularització dels apartaments i habitatges turístics, acte que va aplegar uns 150 empresaris del sector i representants d'ajuntaments de les comarques gironines. La jornada, en què també va participar el president de Federatur, Lluís Torrent, va servir per “explicar i resoldre els dubtes” del sector. Per Muro, la nova normativa, que encara no s'ha aprovat però que “la llei òmnibus ens legitima”, es basa en tres fases que són “regularització, categorització i promoció”, i va ressaltar que es tracta d'un procés llarg que té el consens del sector privat i dels ajuntaments.

Els empresaris i propietaris d'apartaments i habitatges turístics tenen fins a final de setembre per registrar els establiments. Aquesta data, de la qual ahir alguns dels empresaris van aprofitar per demanar un ajornament “perquè estem en plena temporada turística”, és “improrrogable”, segons Muro, però “s'ha intentat donar les màximes facilitats per al procés de regularització”.

Ni el departament ni el sector no saben quants apartaments i habitatges d'ús turístic hi ha a Catalunya, però la nova normativa farà aflorar una “oferta potent” d'aquests allotjaments i servirà per crear un “complex i detallat” inventari. Aquest procés, segons Muro, permetrà veure les prestacions de cada allotjament i crear unes categoritzacions –creu que a final d'any ja estaran enllestides– semblants a les que s'han fet amb les cases rurals. La direcció general de Turisme assegura que aquest procés és voluntari però es compromet a promocionar internacionalment els habitatges i apartaments que estiguin categoritzats.

Muro va assegurar que a l'octubre començarà un pla d'inspeccions i que per al 2013 “s'ha demanat un nou dispositiu per actuar”.

LES FRASES

A partir de l'octubre farem una tasca de control del possible intrusisme professional
Marian Muro
Directora general de turisme de la generalitat
Serem exemplars amb les sancions i ho farem amb eficàcia i amb sancions de fins a 90.000 euros
Marian Muro
Directora general de turisme de la generalitat
En el sector estem contents. No ha sigut fàcil però el govern ha cregut en les nostres necessitats
Lluís Torrent
president de la federació catalana FEDERATUR
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.