Economia

Enric Puig

President de la Fundació IQS

“Els valors només tenen sentit si són per al bé”

Enric Puig és secretari general de l'Escola Cristiana i presideix la fundació IQS. L'IQS acull fins avui el 18è Fòrum de l'Associació Internacional d'Escoles de Negocis dels Jesuïtes, amb el lema ‘Tecnologia i empresa per a un món sostenible'
Ara és bon moment per fer un fòrum d'escoles de negocis?
Sempre és un bon moment per reflexionar i buscar la raó intrínseca de les professions.
Raó intrínseca?
El metge ha de curar, el mestre ha d'ensenyar, l'empresari ha de donar resposta a les necessitats de productes i serveis. Hi ha altres raons, com ara el sou, però no es pot oblidar mai la raó intrínseca.
Ara, tot el que té a veure amb el negoci està malvist...
Sovint es diu que la crisi econòmica va lligada a la crisi dels valors. Però de la paraula valors n'abusem. El valor en si és neutre. Tot depèn de com s'apliqui. Si s'aplica per al bé, el resultat és positiu.
No ho acabo d'entendre...
L'esforç. Se'n parla molt, oi? Bé, doncs les grans estafes es fan amb molt d'esforç. I aquest esforç no és positiu. El valor només té sentit si és per al bé, que és el que els clàssics anomenaven virtut.
Com s'ha de canviar la concepció de les escoles de negocis?
Ensenyant que els valors tenen adjectius. No n'hi ha prou amb transmetre'ls. També han de servir per al bé.
Però després al professional li exigeixen beneficis...
Al fòrum intentem transmetre la necessitat d'un canvi de paradigma. Que l'objectiu no sigui el benefici pel benefici, sinó que s'hi incloguin els principis d'ètica i justícia. Això va lligat amb la formació dels alumnes.
Per fer què?
Hem d'aconseguir que els alumnes surtin amb una concepció ben clara de quina és la raó intrínseca de la seva professió i que siguin agents de transmetre ètica al món dels negocis.
Com arriba l'ètica als negocis?
Les empreses que no justifiquin unes pràctiques positives socialment aniran perdent legitimitat per aquesta nova concepció. Fa uns anys no s'hauria fet un fòrum amb un lema sobre el món sostenible. S'hauria considerat estrafolari... Però ara sí que és oportú.
La fundació IQS s'interessa molt per l'excel·lència...
Lliga amb la formació, l'estudi i la persona dins del món de la Companyia de Jesús. Però he d'aclarir que no és una excel·lència excloent ni elitista. No és aconseguir el màxim al preu que sigui i eliminar els que no hi arribin. La pretensió és l'excel·lència en tots els valors de la vida. I en el nostre cas, en els valors de l'Evangeli.
L'excel·lència es veu amb recel...
De vegades s'atribueix a les escoles de negoci dels jesuïtes aquesta idea de l'excel·lència al preu que sigui. No és cert. L'excel·lència consisteix que el qui pugui donar cinc que doni cinc, i si són deu, doncs deu. I tant alumne excel·lent és el que dóna cinc, si fa tot el que pot, com el que dóna deu; és la paràbola dels talents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.