Economia

Tecnologia

L'activitat en la costa est dels EUA

El cinturó de silici

La qualitat de vida i la interrelació entre indústries permet que desenes d'empreses dedicades a les noves tecnologies s'estableixin al Silicon Alley de Nova York

L'explosió de la bombolla “.com” va enfonsar les primeres companyies, però la crisi financera del 2008 va permetre el llançament d'una altra fornada d'emprenedors

Amb lacaiguda de Lehman Brothers, l'Ajuntament de Nova York va apostar per desenvolupar altres sectors

Yaron Samid ha ideat un sistema d'alertes que avisa els propietaris de targetes de dèbit o crèdit quan s'ha produït un recàrrec fraudulent, erroni o no autoritzat. A través d'un escaneig diari no invasiu dels comptes dels seus usuaris i de la cerca de queixes en línia, Bill Guard, l'empresa nova de Samid, identifica càrrecs ocults, errors de facturació, subscripcions enganyoses i estafes. Samid, conseller delegat de Bill Guard, ha presentat el seu projecte davant d'un nombrós grup d'inversors, reunits al juliol passat a Nova York amb motiu del Fin Tech Innovation Lab, un competitiu programa anual que dóna suport a emprenedors que desenvolupen noves tecnologies al servei de les finances.

“La resposta dels inversors ha estat molt positiva”, assegura Mary Anne Keegan, cap de màrqueting de Bill Guard. “S'ha valorat la importància de la nostra innovació i ja hem assolit 13 milions de dòlars d'alguns dels inversors més importants, com ara Eric Schmidt, [director executiu de Google]”, hi afegeix. El projecte de Samid ha reeixit i, amb l'ajuda dels seus nous mentors bancaris, espera assentar-se al Silicon Alley –Cinturó de Silici– de Nova York, un conjunt d'empreses dedicades a les noves tecnologies que han preferit desenvolupar-se a la ciutat dels gratacels en lloc de l'assolellada San Francisco, seu del popular Silicon Valley.

Són empreses com Tumblr, una eina pensada per a artistes i que combina la plataforma de microblocs amb les connexions de les xarxes socials. “A Nova York hi ha un sentiment extraordinari de comunitat. Havent crescut aquí, disposes d'una xarxa que et dóna suport i t'encoratja”, diu David Karp, conseller delegat de Tumblr. “Viure a la costa oest és com viure al futur, però s'hi respira un aire competitiu massa exacerbat; a Nova York hem après a complementar-nos”, explica. Les oficines de Tumblr es troben a tocar del Flat Iron, un dels edificis més carismàtics de la ciutat. Els seus 107 empleats es distribueixen entre dues plantes que criden l'atenció per l'ambient distès que s'hi respira. No hi falten jocs de taula, globus o, fins i tot, un sortidor de cervesa, però no sembla que res distregui uns treballadors que amb prou feines aparten la mirada de la pantalla de l'ordinador.

A la banda oest de Manhattan i a un pas del riu Hudson hi ha les noves oficines de Quirky, una companyia dedicada al disseny industrial i que, aprofitant al màxim les noves tecnologies, ha canviat la manera d'entendre el desenvolupament de productes. “Poques empreses han comprès que, per internet, també es poden crear productes tangibles, més enllà de vídeos, webs o textos”, afirma Steven Shaw, gestor de comunitats en línia a Quirky. Shaw explica que, a través de la xarxa, reben idees, conceptes o esbossos de productes que els diversos departaments de la companyia desenvoluparan fins que n'obtinguin l'article final. El seu últim producte, inventat per una resident d'Atlanta, és un sistema modular d'emmagatzematge senzill i pràctic, adaptable a les necessitats dels usuaris: una tauleta per al cafè, una calaixera o un cistell per a la roba tot en un.

“L'explosió de la bombolla tecnològica va enfonsar el Silicon Alley original, establert entre el 1996 i el 2001”, detalla Bruce Bachenheimer, director del Programa d'Emprenedors a l'escola de negocis Lubin, de la Universitat Pace. “Irònicament, la crisi del 2008 és la responsable del naixement del nou cinturó tecnològic. Desenes d'enginyers de Wall Street van perdre la feina i van veure una oportunitat en les noves tecnologies”, hi afegeix.

Suport de l'administració

“Nova York combina la qualitat de vida amb la densitat de talent, i quan va caure Lehman Brothers, ens vam adonar que havíem de potenciar altres sectors, més enllà del financer”, explica Euan Robertson, vicepresident executiu de la Corporació de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de Nova York. Aquest va donar suport als emprenedors perquè enmig de la crisi poguessin obrir empreses de noves. “El Silicon Valley es basa en la tecnologia; a Nova York, en canvi, les empreses tecnològiques han sabut explotar la seva relació amb les indústries financeres, del disseny, l'art, la publicitat o la salut”, conclou el professor Bachenheimer.

Alternativa al Silicon Valley
“El Silicon Valley es basa en la tecnologia; a Nova York, en canvi, les empreses tecnològiques han sabut explotar la seva relació amb les finances, el disseny, l'art, la publicitat o la salut””, explica Bruce Bachenheimer, director del Programa d'Emprenedors a l'escola de negocis Lubin, de la Universitat Pace.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.