Economia

Pescar turistes

Els sector pesquer obre mercat a la vegada que promocionen els productes autòctons entre els visitants

L'activitat pesquera està amenaçada. La disminució del nombre de les captures, l'encariment del preu del gasoil, la caiguda del preu del peix i la reforma europea de la política pesquera posen en perill un sector que cada any veu disminuir la seua renda i en què el relleu generacional pràcticament no existeix. Fa més d'una dècada que pescadors de tot el país reclamen complementar la seua activitat i el turisme es pot convertir en un aliat dels treballadors del mar. Així ho creu el govern de la Generalitat, que ha aprovat un decret que regula les activitats vinculades totalment o parcialment a la pesca marítima i l'aqüicultura. «No és una alternativa, és una oportunitat per diversificar un sector que és fràgil», ha explicat el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí. En aquest sentit, el decret s'adreça a tothom que tingui llicències de pesca, aqüicultura o marisqueig. I entre les possibles activitats turístiques pesqueres i aqüícoles destaquen les sortides a mar a bord d'un pesquer, les visites a instal·lacions d'aqüicultura, el submarinisme entre cultius marins, les demostracions de pesca i circuits turístics per terra i mar.

És una sortida que permet que el pescador obtingui un ingrés extra mentre ensenya l'ofici mentre promociona els productes autòctons. Quan només fa unes setmanes que el decret ha entrat en vigor, el govern ja ha començat a rebre les primeres sol·licituds, entre les quals hi ha la del Museu del Mar de l'Escala, i la previsió és arribar a la quinzena abans de final d'any. S'estima que el 2013 ho reclamarien cap a 50 empreses més. Tot i que valoren positivament la iniciativa del govern, els responsables de les confraries de pescadors no són tant optimistes. «Tot allò que supose un plus és bo per als pescadors, però hem de veure si és viable que les embarcacions pesqueres d'aigües exteriors puguin fer pujar turistes a bord, la competència és de Capitania Marítima», ha manifestat el patró major de la Confraria de Pescadors de Tarragona, Esteve Ortiz. El president de la Confraria de Pescadors de Sant Carles de la Ràpita, Eusebi Rosales, és del mateix parer: «L'última paraula la té Madrid», i també ha explicat que cap de les 50 embarcacions de la Ràpita no es planteja enrolar turistes.

Catalunya és la primera comunitat autònoma que regula la «pesca-turisme», tal com s'ha batejat aquesta activitat. De tota manera, la Generalitat no té competències en seguretat marítima i li serà necessària la complicitat de Capitania Marítima per legalitzar l'activitat. «Tenim el compromís verbal de Capitania Marítima que autoritzaran les embarcacions pesqueres perquè enrolin turistes», ha explicat la directora general de Pesca i Afers Marítims, Mercè Santmartí.

Sí que tenen clar que sol·licitaran el permís els musclaires del delta de l'Ebre, on ja hi ha dues experiències pilot des de fa tres anys. A cadascuna de les badies, els Alfacs i el Fangar, hi ha una musclera que rep turistes i on se'ls explica el procés de producció d'ostra i musclo, mentre en fan una degustació. «Hem fet la inversió perquè tothom conegui el nostre producte i com el produïm», ha manifestat Agustí Bertomeu, propietari de la musclera dels Alfacs, que fins al mes de juliol havia rebut un miler de visitants (la meitat dels quals van ser russos). Segons Bertomeu, l'aqüicultura és una activitat amb futur i totalment compatible amb el turisme. La tranquil·litat de les aigües de les badies del delta de l'Ebre i la poca profunditat que hi ha faciliten l'obtenció dels permisos. «Fins ara hem funcionat amb una autorització provisional que entenc que l'any que ve ja serà definitiva», ha dit Bertomeu. Enguany es produiran 2,5 milions de quilos de musclo i cap a 300 tones d'ostra.

Evitar la massificació

En la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel) asseguren que les visites turístiques a les muscleres han permès donar a conèixer la seua marca, Marisc del Delta, al mercat, i promocionar els productes autòctons és precisament un dels objectius del decret de la «pesca-turisme». Amb tot, ni en l'administració ni en el sector no desitgen que totes les muscleres siguin visitables. «Serà un procés progressiu que establirem en funció de la demanda, però no s'haurien d'autoritzar més de tres muscleres per badia», ha assenyalat el gerent de Fepromodel, Gerardo Bonet. Al marge de les muscleres al delta de l'Ebre s'hi concentren 189 instal·lacions aqüícoles (d'un total de 200 que hi ha al país), pel qual el govern elaborarà un pla territorial de desenvolupament i gestió del turisme aqüícola. Aquest pla determinarà el nombre d'empreses que podran desenvolupar l'activitat a la zona amb l'objectiu de fugir de la massificació.

Si es compleixen les previsions, la «pesca-turisme» pot esdevenir un complement per al sector pesquer com l'agroturisme ho ha estat per a l'agrícola. «Hi ha moltes possibilitats, i amb inversions diferents, pot funcionar tant bé com l'agroturisme», ha conclòs Pelegrí.

Captures artesanals

Amb les mans i la vista n'hi ha prou per pescar a la punta de la Banya (delta de l'Ebre), on un pescador artesanal, Mariano Saragossa, ensenya els turistes a pescar a la paupa orades i llobarros. Prèviament, el pescador encercla els peixos amb una xarxa i els visitants, amb l'aigua pels genolls, poden capturar les espècies mig enterrades a la sorra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.