Economia

Rajoy es doblega a les pressions i manté el subsidi de 400 euros

Prorrogarà sis mesos més la paga dels aturats sense prestació però endurirà els seus requisits

Arrenca demà, tot i que l'aprovarà el 24 d'agost

UGT i CCOO temen que les condicions restin beneficiaris i el PSOE s'atribueix el mèrit

Mariano Rajoy va marxar de vacances sense tenir decidit què faria amb el subsidi de 400 euros que cobren 200.000 desocupats (60.000 a Catalunya) que ja han esgotat totes les prestacions, tot i saber que l'ajut expirava el 15 d'agost. “Sobre aquest assumpte no hem pres cap decisió”, es va limitar a dir en el comiat del curs a la Moncloa el 3 d'agost. Onze dies després de ser víctima del suspens que ell mateix va crear i que ha desesperat fins i tot els barons territorials del PP, Rajoy va despatxar ahir amb el rei Joan Carles I a Marivent i va anunciar la pròrroga del pla Prepara intentant embolcallar la seva comunicació amb la màxima naturalitat. “Sí, això s'aprovarà al Consell de Ministres del 24 d'agost, i amb efectes retroactius a partir del 16 d'agost”, va afirmar per posar fi a la intriga.

L'anunci de renovació del pla Prepara va arribar 24 hores abans d'expirar, un horitzó angoixant per als desocupats pròxims a viure el tràngol d'esgotar les prestacions. Fins ara, els beneficiaris havien d'haver esgotat qualsevol subsidi i no tenir ingressos superiors al 75% del salari mínim (641 euros). A canvi, el beneficiari prometia seguir un itinerari personalitzat de reinserció. Rajoy, però, s'obre a endurir els requisits “per intentar que funcioni millor”. Un dels motius de la Moncloa per no renovar-lo era que només permet reincorporar al món laboral un 6% dels beneficiaris. “És una ajuda petita, però millorant-la té el seu sentit, sobretot en un moment tan difícil com aquest; és just”, va corregir ahir Rajoy.

Precisament els requisits que imposi el Ministeri de Treball per accedir als 400 euros a partir de demà –i que no revelarà fins al 24 d'agost– és el que temen UGT i CCOO, que sospiten que Rajoy exploti la lletra petita per restar beneficiaris i abaratir la factura d'un pla que ha costat 525 milions el primer semestre. “És tan important que es prorrogui com les condicions en què es faci”, va avisar Fernando Lezcano (CCOO). “Mantenir l'ajut en els termes en què està ara serà una bona notícia”, hi va afegir Miquel Bonmatí (UGT).

Al PSOE, que ha fet dels 400 euros una bandera d'oposició aquest estiu, Alfredo Pérez Rubalcaba es va atribuir el mèrit: “Ha pagat la pena; la pressió ha obligat el govern a prorrogar els 400 euros a milers de famílies que ho necessiten; era de justícia.” Joan Coscubiela (ICV), però, va advertir que “vigilarà” els requisits nous i va alertar del “cinisme” de valorar l'èxit de l'ajuda en funció de trobar feina en plena destrucció d'ocupació.

LA FRASE

Els 400 euros són una ajuda petita, però millorant-la té el seu sentit, sobretot en un moment tan difícil
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

Unes 500.000 persones amb ajuts

Coincidint amb l'anunci de la pròrroga del pla Prepara, el Ministeri de Treball va oferir un balanç actualitzat de l'ajut dels 400 euros que situa en 500.859 els beneficiaris des de l'inici del programa el març del 2011. L'ajut caduca al cap de sis mesos. En cada pròrroga, hi aspiren els desocupats que ja no cobren prestació i deixen de tenir-hi dret els que han esgotat el període. Per això, al juny el nombre de beneficiaris era només de 211.641. La despesa de l'Estat en un any i mig és de 1.051 milions.

Per sexes, el pla té més beneficiaris entre els homes (56%) que les dones (54%). Per edats, la majoria dels que cobren els 400 euros a canvi d'un itinerari de reinserció laboral tenen entre 25 i 54 anys (419.648). En l'edat que va dels 16 als 24, n'hi ha hagut 70.908. Sols ha protegit, en canvi 10.303 més grans de 55 anys. Quant al nivell d'estudis, el 72% dels beneficiaris no superen l'educació primària, un tret que pot ser definitori a l'hora de trobar feina, més enllà de l'eficiència del pla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.