Economia

L'IVA és la panacea?

Rajoy confia l'alça de la recaptació a l'augment de l'IVA, i els experts temen un fre en el consum i un repunt del frau

L'increment de l'impost a Portugal ha conduït a recaptar menys

“T'absorbim l'IVA”, “Que no t'enxampi la pujada de l'IVA”... A només cinc dies que entri en vigor l'alça de l'IVA, el consumidor atent conviu amb una pluja de missatges que van des de la compassió del venedor que engolirà l'increment i no el farà repercutir en el preu, fins al venedor resignat qua anima a tenir pressa i venir a comprar abans del dissabte 1 de setembre. El govern de Mariano Rajoy ha passat en vuit mesos de prometre que no apujaria mai l'IVA a confiar-hi de cop el gros de l'augment de la recaptació: 22.100 milions addicionals fins al 2014. Tenint en compte l'enorme impacte popular de l'alça, però, els experts alerten de la paradoxa que l'increment condueixi a l'ensorrament dels ingressos pel fre en el consum i per un repunt del frau a través de facturar en negre.

Quan el 2010 José Luis Rodríguez Zapatero va elevar l'IVA del 16% al 18%, l'estratègia de Rajoy va ser convertir la seva oposició en una croada. Abans de teatralitzar la llàstima que li provocava que apugessin “l'IVA de los chuches” a un nen que compartia míting amb ell a Dos Hermanas (Sevilla), Rajoy va recollir firmes al carrer amb Esperanza Aguirre i va impulsar el lloc web No més IVA, un domini adscrit al PP i que recentment ha estat dissolt i posat a la venda.

Percepció impositiva

La croada bel·ligerant de Rajoy, però, ha tingut per a ell l'efecte pervers d'elevar el ressò del seu augment del 18% al 21%. I és aquí on un expert com Francisco de la Torre, secretari de l'organització Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE), detecta el primer error que amenaça l'objectiu de recaptació oficial. “Davant les pujades dràstiques i immediates d'impostos, els ciutadans mai es queden quiets. Una de les claus de la fiscalitat és que els ciutadans percebin com menys millor el pagament dels impostos.” L'inspector d'Hisenda Francisco de la Torre sempre acompanya la seva tesi d'un exemple: l'IRPF es paga de manera més sibil·lina, descomptat mes rere mes en la nòmina, que si es pagués de cop en la declaració de la renda anual.

Si bé és un plat fix dins el menú d'austeritat que la troica (Comissió Europea, BCE i FMI) imposa als estats rescatats, la digestió de la recepta no està sent satisfactòria en els últims assajos. En l'exemple de la veïna i rescatada Portugal, la troica va imposar l'alça de l'IVA al 23% des del 2011 i el govern de Pedro Passos Coelho confiava a ingressar aquest any un 11,6% més que el 2011. Fins al 31 de juliol, però, la recaptació cau un 1,1%. Tement que la fuga obeeixi a la depressió del consum però també a la creixent facturació en negre, Passos Coelho ha instaurat l'obligació de facturar el més mínim consum –un cafè, per exemple– a canvi d'aspirar a una mínima desgravació a final d'any.

Si bé a l'Estat espanyol el tipus general passa del 18% al 21%, en algun cas experimenta augments superiors al 150%, com en el material escolar (del 4% al 21%) i en la cultura (del 8% al 21%). Un altre col·lectiu colpejat és el de les perruqueries, en què l'IVA salta del 8% al 21%. “Estàvem preparats per passar al 10%, però passar de cop al 21% per a un sector de 60.000 empreses que dóna feina a 150.000 treballadors ens porta a perdre llocs de treball”, lamenta Luis García Fernández, de l'Associació de Professionals de Perruqueria. Aquest perruquer, que troba a faltar la consideració de servei higiènic –i no estètic– que la perruqueria sí que tenia durant el franquisme, avisa: “Hi ha molta gent gran que no té mobilitat als braços per rentar-se els cabells i que necessita acudir a un saló de perruqueria; com que el senyor Montoro no té cabells deu ser que aquest problema li rellisca.”

En el món del turisme, la joia de la corona des del punt de vista d'ingressos, el president de la confederació d'hotels i allotjaments turístics (Cehat), Joan Molas, no comprèn que l'Estat espanyol es quedi en desavantatge respecte als rescatadors i respecte als rescatats en l'IVA dels hotels. “França el tenia al 18% i el va abaixar al 5,5%, Alemanya el tenia al 19% i el va abaixar al 9%. I, entre els estats rescatats, Irlanda el té al 7%; Grècia, al 6,5%; Portugal, al 6, i aquí passem del 8% al 10%”, avisa Molas sense ocultar l'amargor. “I en paquets d'oci, com ara parcs aquàtics i camps de golf, passa del 8% al 21% i això resta competitivitat turística”, lamenta Molas.

Si bé la majoria de centres comercials inviten el client a esquivar l'IVA comprant els últims dies d'agost el que comprarien al setembre, l'organització d'inspectors d'Hisenda (IHE) avisa que la majoria d'empreses ingressen l'IVA trimestralment. És a dir, ho faran el 20 d'octubre i el 30 de gener del 2013. Així que la declaració de l'octubre només recollirà un mes d'augment i just quan la majoria de consumidors frenen el consum perquè avancen compres a l'agost, amb l'IVA antic. En el menú de la troica, el problema és que de l'ingredient de l'IVA depèn complir el dèficit. Així que si un augment no funciona a la primera, previsiblement un nou augment ja no serà mai més una solució.

El PSOE proposa gravar els grans premis de loteria

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, es va desplaçar ahir a una històrica sala de cine de Madrid per denunciar que l'augment de l'IVA que entra en vigor l'1 de setembre serà “injust”, especialment en el material escolar i els productes de la cultura, en què escala del 4% i el 8% al 21%. En un intent de revertir l'augment en els dos casos, el PSOE registrarà aquesta setmana al Congrés una proposició no de llei per exigir al govern de Mariano Rajoy que revisi abans alguna de les deduccions per IRPF o bé revoqui la supressió de l'exempció total d'impostos per als grans premis dels sortejos de loteria.

Rubalcaba alerta que el càstig fiscal a la cultura amb el nou IVA del 21% provocarà “retrocessos irreversibles”, com ara el tancament de moltes sales de cinema arreu de l'Estat. “Per a la cultura suposa un cop mortal. És un atac sense precedents a la cultura espanyola”, afirma el líder del PSOE. Rubalcaba acusa Rajoy d'elevar l'IVA del material escolar del 4% al 21% de manera “clandestina”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.