Economia

La caiguda del consum i les retallades enfonsen el PIB

Les famílies redueixen al mínim la despesa, que cau en el segon trimestre un 2,2%

La rebaixa generalitzada de sous malmet la butxaca de les llars, diu l'INE

Només l'exportació dóna treva

Són molts els que han perdut la feina i els que la mantenen tenen sous més baixos, de manera que la despesa familiar es redueix, en moltes cases, a la mínima expressió. Ho constaten la majoria de mortals en el seu dia a dia i les dades estadístiques indiquen la magnitud de la tragèdia. En el segon trimestre de l'any, el consum de les llars es va enfonsar un 1% respecte al primer trimestre. També retrocedeix el consum de les administracions públiques, la inversió empresarial i el sector de la construcció. Tot plegat fa que l'economia espanyola s'hagi contret un altre cop, un 0,4% entre l'abril i el juny respecte al primer trimestre i un 1,3% en taxa interanual. S'accentua, per tant, una recessió que l'INE diu ara –després de revisar la seva sèrie estadística– que no va començar en el quart trimestre del 2011, sinó tres mesos abans, en el tercer trimestre.

La llista de la compra

Segons les dades fetes públiques ahir, les famílies no estan estalviant tant en serveis, sinó que retallen sobretot en béns duradors. En taxa interanual, l'ensorrament de la despesa familiar supera el 2% respecte a l'1,5% negatiu del primer trimestre. L'INE en culpa l'evolució dels salaris, que han baixat gairebé un 4%. Aquest important retrocés s'explica tant per la disminució del nombre d'assalariats (5,1%) com per la rebaixa de la remuneració mitjana per treballador, que cau un 1,5%, dues dècimes més que en el primer trimestre.

Destrucció d'ocupació

El mercat laboral també continua patint. La destrucció d'ocupació s'accelera (4,6% respecte al segon trimestre del 2011), fet que significa que s'han destruït 801.000 llocs de treball a temps complet en un any, la majoria en els serveis i la construcció.

En aquest trist escenari només hi ha una alegria. De nou les exportacions donen una mica de treva i almenys es mantenen.

El pitjor encara no ha passat

La gran pregunta és ara quan arribarà el punt d'inflexió. El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, va reconèixer ahir que l'economia no millorarà fins als primers trimestres de l'any que ve. “Ara estem en el moment de màxima caiguda i així seguirà, previsiblement, durant la segona meitat de l'any”, hi va afegir.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es va afanyar a dir que el 2013 serà un any millor, però són moltes les veus que temen els efectes de la imminent pujada de l'IVA. La mesura que entrarà en vigor dissabte i que en alguns productes suposa apujar l'impost del 4 al 21% encara “estrangularà” més l'economia, sostenia ahir la UGT.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.