Economia

La imminència dels nous tests reobre el ball d'unió de bancs

El Popular mou fitxa i comunica oficialment el seu interès per Banc Mare Nostrum, que integra Caixa Penedès

BMN assegura que es tracta d'una opció més de les que hi ha en aquest moment sobre la taula

El Popular va inaugurar ahir la nova temporada de notícies sobre fusions bancàries manifestant oficialment el seu interès per Banc Mare Nostrum. En una nota a la CNMV, l'entitat presidida per Ángel Ron confirmava els rumors sorgits els últims dies i informava que el seu grup, el sisè per actius a l'Estat espanyol, manté converses amb el banc resultant de la fusió de Caixa Penedès amb les de Múrcia i Granada i amb la balear Sa Nostra.

La notícia té vincles directes amb la imminència de la difusió dels tests d'estrès de la banca que està duent a terme l'auditora Oliver Wyman per actualitzar al màxim la situació dels catorze grups existents. Segons els experts, aquests podrien quedar en menys de la meitat un cop es materialitzin tant les adjudicacions o liquidacions de les entitats controlades per l'administració (Catalunya Banc, Bankia, NovaGalicia Banco i el Banc de València) com els eventuals matrimonis que puguin sorgir entre la resta, amb les fortaleses i les febleses ja a la vista, tot sense oblidar la lletra petita del polèmic “banc dolent”.

Fonts del Popular van declinar afegir res a l'escarida nota a la CNMV i un portaveu de BMN va puntualitzar a aquest diari que l'eventual unió és només “una de les opcions possibles”, tot i que fonts del sector asseguraven que la integració s'ha estudiat detalladament aquest estiu, sense tocar, però, el delicat apartat de la governança del banc resultant.

Totes dues entitats han estat implicades en operacions que finalment no s'han consumat. El Popular, que fa poc va integrar el Banc Pastor i que intenta guanyar massa crítica amb sinergies, també havia mostrat interès per Unnim, que finalment va anar a parar al BBVA. Per la seva banda, el banc de la SIP que integra Caixa Penedès també va mantenir converses avançades amb Liberbank i Ibercaja, tot i que finalment va quedar fora de la fusió que van materialitzar aquestes dues. Al marge de la gran banca i la banca mitjana, també hi ha actors com ara Unicaja, que té un volum força per sota de l'òptim reclamat pels responsables econòmics.

Els sindicats, en peu de guerra a Unnim

Els sindicats van presentar ahir el seu rebuig frontal a la reestructuració que el BBVA està duent a terme com a resultat de la integració que a final de juliol va fer el banc de la catalana Unnim Banc, que al seu torn aplega el negoci bancari de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu.

Els representants dels treballadors van denunciar que el BBVA pretén carregar el gruix de la reestructuració sobre la plantilla del banc català, on hi ha previst retallar 1.218 llocs de treball, un 40% de la plantilla, en bona part a través d'acomiadaments. A més, el banc ofereix prejubilar els més grans de 53 anys amb un 55% del sou brut.

Com a contraproposta, els sindicats demanen recórrer a les prejubilacions a la xarxa del BBVA, on en aquests moments treballen unes 1.200 persones amb més de 55 anys a Catalunya. La capacitat d'Unnim de plantejar prejubilacions és inferior perquè, quan es va fer la fusió, ja s'hi va recórrer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.