Economia

La banca perd en un sol mes 30.000 milions en dipòsits

El sistema financer custodia 77.000 milions d'euros menys que fa un any

La taxa de morositat voreja la històrica xifra del 10%

La creació del banc dolent fa aflorar molts crèdits dubtosos

Quan el sou s'aprima o és inexistent per culpa de l'atur s'ha de recórrer als estalvis per pagar el menjar, la hipoteca, els mil compromisos mensuals o els petits imprevistos del dia a dia. Això i la fugida de capitals cap a llocs més segurs és el que explica que en només un mes, i ja en van uns quants, la banca espanyola hagi perdut gairebé 30.000 milions d'euros en dipòsits. Segons les dades publicades ahir pel Banc d'Espanya, els dipòsits a la vista, els comptes d'estalvi i els dipòsits a terminis sumaven al ju-liol 1,117 bilions d'euros. Comparat amb el mateix període de l'any passat,
la banca custodia 77.259 milions d'euros menys, cosa que significa un descens d'un 6,5%.

Canvi d'estratègia

No va ser l'única dada negra que ahir va publicar el Banc d'Espanya. El mes de juliol, la taxa de morositat del sistema financer va deixar enrere tots els rècords i va vorejar el 10%. La crisi i l'atur, evidentment, hi tenen molt a veure, ja que fan anar a l'alça els impagaments, però els experts indiquen que hi ha una altra raó de pes: la banca està requalificant els seus préstecs i està fent aflorar els impagats per poder-los treure dels balanços i traspassar-los al banc dolent, que ha d'estar a punt a final d'any, segurament el mes de desembre.

Fins ara, bancs i caixes intentaven amagar els crèdits problemàtics per no danyar encara més els seus balanços i la seva credibilitat, però l'arribada de la societat que gestionarà els actius tòxics del sector financer ho canvia tot. Admetre que són crèdits maleïts és el primer pas per desfer-se'n. Els analistes preveuen que la tendència seguirà en els pròxims mesos. Com que tampoc hi ha indicis que la pujada de l'atur es moderi, calculen que la taxa de morositat podria enfilar-se ben bé fins a la històrica xifra de l'11%.

Després del ‘boom'

Segons les dades publicades ahir per l'organisme que regula el sistema financer, la banca espanyola considera dubtosos –acumulen més de tres mesos d'impagaments– préstecs per valor de 164.758 milions d'euros, sobre un total de més d'1,648 bilions d'euros. En un any, la taxa de morositat ha crescut un 3%, ja que el juliol del 2011 se situava en un 6,9%. L'indicador ja fa més d'un any, concretament tretze mesos, que encadena pujades.

Les xifres demostren també els estralls del boom de la construcció. La taxa de morositat dels préstecs concedits per
activitats immobiliàries també va batre rècords
en el segon trimestre d'aquest any, quan es va situar en un 27,3%, cosa que significa un import pendent de pagament de 78.582 milions d'euros.

LA XIFRA

3
punts percentuals
ha pujat la taxa de morositat en un any per l'augment de l'atur i l'agreujament de la crisi.

Rescat per als contractistes

La Cambra de Contractis-
tes d'Obres de Catalunya (CCOC) va demanar ahir al govern espanyol que els diners que sobrin dels 100.000 milions d'euros del rescat es destinin a inversió pública. La CCOC considera que aquestes ajudes no s'haurien de centrar en el sector financer, sinó que també s'han de fer servir per impulsar l'activitat productiva. Sense la construcció –assegura– no serà possible la recuperació de l'economia.

La CCOC indica que cada lloc de treball creat en la construcció suposa la creació de dos llocs de treball en altres sectors. Accelerar la construcció del corredor del Mediterrani per a mercaderies, millorar els accessos als ports de Tarragona i Barcelona, modernitzar la xar-xa de rodalies de Barcelona
i altres àrees metropolitanes, i construir les escoles i CAP pendents són algunes de les actuacions prioritàries, segons la patronal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.