Economia

Montoro no garanteix que els pressupostos compleixin amb les inversions a Catalunya

El ministre d'Hisenda reitera que Espanya no sortirà de la crisi econòmica sense Catalunya ja que és el “motor de creixement”

Montoro augura que les polítiques del govern de Mariano Rajoy seran eficaces “aviat” a Catalunya

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha destacat aquest dimecres que el pressupost general de l'Estat (PGE) per a 2013 inclouran inversions per a Catalunya, “inserides a l'objectiu de dèficit públic”, però no ha pogut afirmar que es complirà amb la disposició addicional tercera de l'Estatut.

En aquest sentit s'ha manifestat el ministre al Ple del Congrés, en resposta al parlamentari del grup socialista, Francesc Vallès, que s'ha interessat per conèixer si el govern espanyol té previst complir amb la disposició addicional tercera de l'Estatut de Catalunya en matèria d'inversions als pressupostos generals de l'Estat per a 2013. En concret, ha assenyalat que en aquest moment el pressupost s'està elaborant, amb un treball “intens i compromès” amb la reducció del dèficit, que és el que li convé a Catalunya i a totes les comunitats.

Per la seva banda, el parlamentari ha destacat que els catalans ja comencen a estar “una mica farts dels incompliments” del govern espanyol, perquè, segons ha destacat, és el segon any que s'incompleix amb aquesta disposició que va néixer amb l'objectiu de cobrir la desinversió produïda a Catalunya en els anys de l'expresident José María Aznar.

Per aquesta raó, Vallès ha ressaltat l'esperit de la manifestació del passat 11 de setembre, en què els ciutadans catalans es van moure pel “profund malestar i sentiment de greuge pel tracte que rep Catalunya per part d'Espanya”, que el seu partit comparteix i respecta, ha subratllat.

Per la seva banda, Montoro ha recordat que va ser el grup socialista el que va votar a favor del finançament autonòmic que ve aplicant a Catalunya, pel que ha sol·licitat “coherència”, i a més, ha indicat que el PP no ha donat suport a aquesta política, sinó que fins i tot ha advertit de les seves conseqüències.

Alhora, ha indicat que l'últim executiu socialista no va complir amb la disposició tercera, al·legant una restricció pressupostària, pel que ha insistit en la idea que “ha estat el govern anterior el que ha començat a no tenir diners per atendre determinats pagaments”, ha conclòs.

Per altra banda, Montoro ha remarcat que no se sortirà de la crisi econòmica sense Catalunya ja que aquesta comunitat és “motor de creixement a Espanya” a l'hora que ha vaticinat que les polítiques del govern d'Espanya seran eficaces “aviat” a Catalunya.

Montoro, que ha respost així a la sessió de control a la pregunta del diputat de l'Esquerra Plural Joan Coscubiela sobre quina resposta pensa donar l'executiu a la mobilització de l'11 de setembre, ha insistit que Catalunya “és fonamental per a Espanya, i Espanya és fonamental per a Catalunya” i s'ha mostrat confiat en què també “aviat” es vegi una nova etapa de creixement a Catalunya i a tot el país.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.