Economia

La crisi fa multiplicar per quatre el nombre d'aturats més grans de 55 anys

Les persones que fa més d'un any que busquen feina ja són prop de 3 milions a l'Estat

Es destrueix la mateixa ocupació en el sector públic que en el privat

La crisi s'acarnissa amb els col·lectius més vulnerables. Des que va començar la recessió econòmica, el nombre d'aturats més grans de 55 anys, els que tenen especials dificultats per trobar feina, s'ha multiplicat per gairebé quatre. Entre el tercer trimestre del 2007 i el segon trimestre d'aquest any, la taxa de desocupació d'aquest col·lectiu s'ha enfilat del 5,5 a gairebé el 17%, de manera que ja són gairebé mig milió les persones més grans de 55 anys que no tenen feina. Es tracta de la xifra més gran que mai ha vist la sèrie històrica de l'Instituto Nacional de Estadística (INE). A final del 2007 només eren 131.700.

Aquesta és una de les crues dades que inclou l'informe fet públic ahir per la patronal de les empreses de treball temporal, Agett, però no és l'única: tres quartes parts d'aquestes persones fa més d'un any que busquen feina. Comptant els grans, els joves i la gent de mitjana edat, a l'Estat ja hi ha gairebé 3 milions de desocupats de llarga durada, més de la meitat
del total (un 52,2%).

L'agreujament de la situació del mercat laboral causa estralls en les unitats familiars i ja són un 13% les cases de l'Estat espanyol on tots els seus membres estan a l'atur. En el cas de Catalunya, la taxa és una mica inferior, de l'11,4%. Aquesta situació fa que, per exemple, hi hagi gent gran que no havia treballat mai i que ara intenti incorporar-se al mercat laboral per “aconseguir uns ingressos extres que compensin la pèrdua de la feina dels altres membres de la família”. Ho constata l'Agett en l'estudi que fa servir dades de l'Enquesta de Població Activa. Basant-se en aquestes estadístiques, la patronal revela que, per primer cop des de l'inici de la cri-si, el ritme de destrucció de llocs de treball en el sector públic “s'ha equiparat” al del sector privat.

Polítiques d'austeritat

Les retallades impulsades pel govern estatal i els autonòmics hi tenen molt a veure. Així, si l'ocupació a les empreses va caure en el segon trimestre un 6% en taxa interanual, a l'administració la baixada va ser gairebé igual, d'un 5,5%.

Grans diferències a la UE

La Comissió Europea va alertar ahir que continua augmentant la diferència entre els nivells d'atur dels socis comunitaris i que el gap de 20,6 punts entre
la taxa del 4,5% d'Àustria
i el 25,1% de l'Estat espanyol ja és el més gran de
la darrera dècada.

L'informe mensual sobre l'ocupació a la UE es basa en les últimes dades d'Eurostat, corresponents al mes de juliol. La pujada més pronunciada en aquest període es va registrar a Grècia, on l'atur va pujar 1,4 punts, fins al 23,1%, seguida de l'Estat espanyol (0,7 punts, fins al 25,1%).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.