Economia

“Apujaré les pensions”

Rajoy desmenteix que negociï amb Brussel·les una congelació i “creu” que l'any que ve els jubilats cobraran més

Les condicions del segon rescat se sabran dijous i obligaran a accelerar la jubilació als 67 anys

És l'última línia vermella que li queda per creuar, la de retallar les pensions. Però Mariano Rajoy es resisteix a la pressió de Brussel·les per no haver de cometre, en plena precampanya electoral basca i gallega (i catalana?), el seu enèsim incompliment. Ahir l'agència Reuters (que la va encertar avançant el rescat bancari espanyol) va revelar que l'executiu del PP està negociant congelar les pensions per estalviar 4.000 milions d'euros a canvi del segon rescat.

Però el president espanyol no només ho va desmentir sinó que fins i tot va anunciar el contrari, que les apujarà, tot i fer-ho sense gaire convenciment: “Crec que les pensions les apujarem.”

“Les úniques partides que l'any que ve pujaran seran les pensions i els interessos del deute”, va assegurar Rajoy, després de reunir-se a Roma amb el primer ministre italià, Mario Monti. Però el “jo crec” del gallec, com si dubtés o improvisés, hauria de fer patir els pensionistes: els pressupostos, les noves reformes estructurals promeses a l'Eurogrup i les condicions del rescat s'han de presentar dijous que ve, així que el president del govern espanyol no hauria de creure res, sinó saber-ho del cert.

Els inversors esmolen els ganivets i l'opinió pública del centre i el nord de la zona euro no entén res. Tot i això, ahir l'Íbex va pujar un 2,6%, fins als 8.230 punts, i la prima de risc va caure a 416 punts bàsics, en saber-se que la recapitalització de la banca espanyola requerirà menys diners dels previstos.

Brussel·les exigeix a Rajoy que acceleri el retard de la jubilació als 67 anys (i suprimeixi el període transitori perquè no calgui esperar fins al 2027 per aplicar la reforma al 100%). I també dóna per fet que més d'hora que tard haurà d'acabar incomplint la promesa que va fer en el debat d'investidura, fa nou mesos, de revalorar les pensions.

Insostenible

“Aquest és el meu únic compromís d'augment de la despesa, l'únic i exclusiu”, va proclamar el 19 de desembre. Les pensions costen a l'Estat 115.000 milions (incloent-hi les dels funcionaris jubilats) i la Comissió Europea adverteix que l'augment de l'esperança de vida i l'envelliment de la població les fan cada cop més insostenibles. Rajoy haurà d'acabar cedint a canvi de l'ajuda del BCE i del fons de rescat i empassar-se les seves paraules: el 2010 va acusar Zapatero de “dictatorial” pel fet de congelar les pensions. Reuters xifra aquest estalvi en 4.000 milions aquest any i el que ve.

Luis de Guindos ha promès als seus homòlegs que faran els sacrificis que calgui per complir el 6,3% de dèficit públic a finals d'any, però el ministeri espanyol d'Economia va “desmentir rotundament” ahir que ara ho vulgui fer pagar als jubilats. “Tocar les pensions seria l'últim que faria”, va insistir ahir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría (és a dir, que “l'últim” es podria fer després de les eleccions del 21 d'octubre). “No em consta”, va afirmar l'eurocomissari Joaquín Almunia.

En qualsevol cas, les condicions del rescat es faran públiques la setmana que ve, segons fonts de La Moncloa: “Oficialment, el molt endeutat Estat espanyol es resisteix, però darrere l'escenari Madrid negocia amb Brussel·les els detalls del rescat.”

2,6
per cent
va pujar ahir l'Íbex, fins als 8,230 punts, mentre que la prima de risc va caure a 416 punts bàsics.
4.000
milions d'euros
estalviaria el govern espanyol congelant les pensions entre aquest any i el 2013.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.