Economia

La Caixa i el Sabadell, aprovats amb nota

Les dues entitats catalanes superen l'auditoria d'Oliver Wyman amb excedents de capital per afrontar un escenari econòmic advers

Els set bancs que suspenen el test necessitaran fins a 53.475 milions addicionals

Popular, el més castigat per un test que li exigeix 3.223 milions

La meitat de les entitats financeres de l'Estat necessiten enfortir el seu capital. Aquesta és la principal conclusió de la prova de resistència elaborada per la consultora Oliver Wyman a un total de catorze grups, els resultats de la qual es van donar a conèixer ahir i que eleven aquest dèficit de recursos a 53.475 milions d'euros. La quantia, en tot cas, se situa lleugerament per sota dels 60.000 milions que estimaven els analistes i, en tot cas, és clarament inferior als 100.000 milions d'euros reservats per la UE per al rescat de la banca espanyola.

Amb tot, el secretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, va destacar ahir en la presentació de l'informe que els recursos públics que utilitzarà la banca espanyola per recapitalitzar-se se situaran al voltant dels 40.000 milions d'euros, ja que la resta fins als 53.475 milions d'euros requerits seran generats per les pròpies entitats a través de la seva activitat ordinària, venda d'actius o ampliacions de capital.

En el cas dels grups catalans, La Caixa i Banc Sabadell aproven amb nota, ja que presenten excedents de capital de 5.720 milions i 915 milions, respectivament. No passa el mateix amb Catalunya Caixa, una entitat controlada ja per l'Estat i que arrossega encara un dèficit de 10.825 milions d'euros. El grup dirigit per Adolf Todó espera ara la imminent arribada dels fons europeus per recapitalitzar-se, així com el traspàs dels seus actius immobiliaris a l'anomenat banc dolent abans de la conclusió de l'exercici. “Un cop tancat aquest procés seguirem ràpidament amb el nostre pla de venda amb una entitat ja totalment sanejada”, van indicar ahir fonts del grup català.

Els fons europeus també injectaran al llarg del proper mes de novembre recursos a BFA-Bankia, Nova Caixa Galícia i Banc de València, les altres tres entitats que han estat nacionalitzades en l'últim any (veure quadre adjunt amb les respectives necessitats de capital) a través del FROB. “Els nostres plans continuen sent subhastar les entitats que estan sota control de l'Estat el més aviat que sigui possible”, va apuntar ahir Fernando Restoy, subgovernador del Banc d'Espanya.

La resta de grups que necessiten reforçar els seus balanços són Popular, BMN i la societat resultant de la incipient fusió entre Ibercaja, Liberbank i Caja 3. Aquests tres grups hauran de presentar en les properes setmanes un pla per aconseguir el capital deficitari però, en cas de no aconseguir-ho, rebrien una injecció pública que podria comportar l'entrada de l'Estat en el seu capital. Popular necessita recursos per 3.223 milions d'euros i ahir mateix ja va rebutjar cap mena d'ajunt públic, amb la qual cosa sembla abocat a una venda d'actius i una ampliació de capital força dilutiva per una entitat que tenia ahir un valor a borsa de 3.500 milions d'euros. BMN, per la seva banda, presenta una carència de 2.208 milions i podria acabar nacionalitzada i, posteriorment, subhastada. Finalment, la integració d'Ibercaja-Liberbank i Caja 3 podria saltar pels aires, ja que Ibercaja en solitari té futur com a grup independent, mentre que Liberbank i Caja 3 també podrien acabar en mans de l'Estat.

Entre les entitats més solvents se situen el Santander i el BBVA, que presenten superàvits de capital per 25.297 milions d'euros i 11.183 milions d'euros, respectivament. Els altres grups financers que han aprovat les proves de solvència són la basca Kutxabank, Bankinter, la andalusa Unicaja i els mencionats La Caixa i Banc Sabadell.

LES REACCIONS

És complicar fer previsions temporals sobre quan es podrà restaurar l'oferta creditícia
Banc d'Espanya
La recapitalització portarà un sistema sòlid que ajudarà a reactivar el crèdit i promoure l'ocupació
FMI
Confiem que el rigorós examen marqui la culminació de la reestructuració del sistema financer
CECA
És un pas important per reforçar la viabilitat del sector bancari i retornar la confiança
Comissió Europea

Oferta per les preferents d'Unnim

El BBVA, que va fer-se el passat març amb la catalana Unnim, va llançar ahir una oferta de compra dirigida als titulars de participacions preferents i deute subordinat d'Unnim pel 95 per cent del seu valor nominal i a canvi d'accions de l'entitat financera. Així, els inversors que acceptin el bescanvi –el termini conclou el 18 d'octubre que ve– rebran a canvi dels seus títols preferents i subordinats accions de BBVA d'autocartera. El 22 d'octubre es produirà la venda dels valors d'Unnim i la compra de les accions de BBVA, mentre que el 25 del mateix mes s'executarà la liquidació de l'operació. L'oferta està dirigida a un total de quinze emissions de les antigues caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu, que sumen un valor nominal de 490 milions d'euros, una quantitat que inclou els títols preferents (225 milions) i els subordinats amb venciments de més de dotze mesos (265 milions d'euros).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.