Economia

El govern denuncia una reducció del 15% en recerca en els pressupostos de l'Estat

Antoni Castellà considera que la retallada ''és un error gravíssim'' que afectarà el sistema d'investigació català

Confia que les estructures existents a Catalunya permetran que els diferents parcs rebin fons europeus

El govern espanyol ha reduït en un 15%, és a dir, uns 340 milions d'euros, la partida dels pressupostos dedicada a subvencions de fons competitius per a recerca, que nodreix una part important del sistema de recerca català, segons ha denunciat el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà. Castellà ha qualificat aquesta davallada “d'error gravíssim”. En concret, el 2012 es va destinar 2.460 milions a la partida no financera, mentre que en els pressupostos del 2013 es contemplen un total de 2.120 milions per a subvencions en recerca.

Aquesta reducció afectarà clarament el sistema de recerca català, ja que la major part d'aquests fons són competitius i un 30% recau en els parcs catalans. Per aquest motiu, el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, qualifica “d'error gravíssim” la decisió. Per una banda, creu que afectarà el sistema català de recerca que actualment ja és potent, i per l'altra, minvarà les possibilitats de promocionar l'economia basada en el coneixement.

Antoni Castellà ha criticat que tot i que el pressupost final no s'ha modificat, si que s'ha reduït la part dedicada a subvencions, i en canvi, s'ha augmentat la partida a crèdit i que per tant, són uns diners que s'han de retornar.

A més a més, el secretari d'Universitats i Recerca reclama que els fons destinats a la recerca no siguin distributius, sinó sempre competitius, per tal que les partides pressupostàries puguin potenciar els centres més bons, que a la vegada aconseguirien més visibilitat de caire internacional.

Tanmateix, Castellà és optimista i confia que les estructures existents a Catalunya permetran que els diferents parcs rebin fons europeus, i defensa que els fons de recerca a Europa s'incrementaran substancialment. Antoni Castellà creu que, tot i que els programes són més grans i a priori podria comportar menys opcions, els mateixos centres de recerca han buscat col·laboracions per poder-hi competir. A més, Castellà ha explicat que des del departament s'ha intentat, preveient la decisió de Madrid, organitzar i ordenar i fusionar els centres de recerca per coherència científica perquè es puguin orientar encara més als fons europeus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.