Economia

La producció ecològica creix un 19% a la demarcació

Malgrat que la producció no ha parat de créixer des del 2000, el consum no augmenta en la mateixa proporció

A les comarques de Girona hi ha 271 productors inscrits al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica

Segons dades del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), l'evolució de la superfície i els operadors i productors certificats ecològics a les comarques de Girona ha anat en augment any rere any des del 2000 i amb dades actualitzades fins al primer trimestre del 2012. L'increment varia en funció del producte i de la zona, però en general els creixements tant pel que fa a la superfície dedicada al conreu ecològic com a les explotacions ramaderes i els productors se situen entre un 16% i un 19,81%.

El 2011 el nombre d'operadors inscrits en agricultura ecològica a les comarques gironines va ser de 260, i en el primer trimestre del 2012 ja s'ha incrementat aquesta quantitat fins als 271. Per demarcacions, Girona continua sent on hi ha menys operadors (Barcelona ocupa el primer lloc, seguida de Lleida i Tarragona), mentre que en producció ramadera se situa en segon lloc, només superada per la demarcació de Lleida. Entre les explotacions ramaderes, el vaquí de carn és el bestiar amb més producció ecològica a Girona, amb 95 explotacions del total de 313 que hi ha a Catalunya. El segon lloc és l'oví (32 operadors), mentre que l'avicultura representa una suma molt petita, fet que encareix molt la carn de pollastre ecològic si es compara amb els preus del pollastre convencional que es pot trobar al supermercat.

No para de créixer

A Catalunya, la superfície de producció ecològica en hectàrees no ha parat de créixer des del 1995, quan hi havia 4.936 hectàrees de conreu ecològic. Actualment ja són 92.435 hectàrees les que es destinen a producció ecològica (que no utilitzen, per tant, ni herbicides ni pesticides ni transgènics) i segons els experts, aquesta quantitat anirà a l'alça, ja que la Unió Europea prepara una normativa per al 2014 que serà molt més estricta en termes mediambientals. Per això, i perquè el consumidor cada cop és més conscient de la necessitat de consumir productes de proximitat amb menys impacte ambiental, es preveu un increment en la producció i en el consum ecològic.

Més productors que mai

El nombre d'operadors inscrits en producció ecològica tampoc no ha parat de créixer des de l'any 1995, quan només eren 236 arreu de Catalunya; ara parlem de fins a 1.915 inscrits fins al març del 2012. Aquesta dada representa un increment del 16,9% dels inscrits el 2010. Pel que fa a productors, n'hi ha 1.494 (un 19,81% més que el 2010) i pel que fa a empreses, el nombre d'elaboradors va ser de 812, fet que representa un increment del 17%.

LES XIFRES

271
operadors
d'agricultura ecològica hi ha inscrits a les comarques gironines, fins al primer trimestre del 2012.
313
explotacions
de vaquí de carn hi ha a Catalunya, de les quals 95 són a la demarcació de Girona.

Què és el CCPAE?

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és l'autoritat de control i certificació de la producció agrària ecològica de Catalunya. Un producte certificat pel consell té un segell distintiu amb una fulla verda i les sigles del consell, que garanteixen al consumidor que s'han seguit uns controls determinats en la producció del que es compra. El sistema de producció agroalimentari ecològic català ve regulat de manera bàsica per la normativa europea. La normativa és molt extensa, i entre altres coses recull aspectes com ara què no poden menjar els animals que estan destinats al consum humà (els transgènics, per exemple, estan del tot prohibits, mentre que en el bestiar de producció intensiva són habituals) i també les mínimes condicions de benestar animal, tant pel que fa al seu creixement com al seu trasllat a l'escorxador i sacrifici. Segons els productors i ramaders ecològics més estrictes, doncs, cap animal hauria estat sotmès a l'estrès de ser traslladat a un escorxador en un camió farcit fins a dalt de tot de bestiar com es pot veure habitualment a la carretera. Afecta la qualitat de la carn.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.