Empreses

Especialitzats en l'arquitectura del vi

La col·laboració en xarxa amb tècnics especialistes, que treballen a distància, és la clau de l'estudi fundat per David Delgado a Subirats

L'estudi cuida molt la relació amb el client, ja que moltes feines arriben pel boca-orella
Amb la crisi, el sector del vi està limitant la inversió i ells resisteixen gràcies a l'habitatge

Amb només 13 anys, David Delgado ja sabia que volia ser arquitecte. I als 25, amb el títol sota el braç i després d'haver treballat en pràctiques durant uns quants anys en un despatx de Gelida, ja tenia clar que volia fundar el seu negoci. L'any 2004, doncs, naixia a Subirats Ddv.arquitectura, un estudi centrat en l'habitatge unifamiliar –obra nova, reforma o rehabilitació– i especialitzat en l'arquitectura lligada al món del vi. “A casa he viscut molt de prop el fenomen de tenir empresa pròpia, perquè els meus pares tenen un restaurant, i el fet que en aquell moment la conjuntura econòmica fos bona perquè hi hagués projectes em va fer veure encara més clar que volia establir-me pel meu compte”, explica. Delgado no és un emprenedor de nova fornada, sinó més aviat un supervivent que des de fa alguns anys treballa per tirar endavant el seu despatx. “Jo vaig començar des de zero, perquè a casa ningú no es dedicava a aquest sector; vaig obrir selva i avanço amb un estudi petit, però no em puc queixar”, comenta. El negoci, com tants altres, també ha quedat afectat per la crisi i ara resisteix gràcies a les feines relacionades amb el sector residencial.

L'estudi està situat a la urbanització Casablanca de Subirats, a tocar de Gelida i molt a prop de Sant Sadurní d'Anoia. Delgado no té socis i, per tirar endavant els projectes, col·labora amb altres tècnics especialistes –autònoms i empreses– que treballen en xarxa sota la seva coordinació. Per reduir costos, Ddv.arquitectura ha optat perquè els col·laboradors treballin a distància, tot i que Delgado es reuneix amb ells cada setmana o cada quinze dies per tractar de qüestions de feina. “Les tecnologies ens estan ajudant un munt i intento implementar-les molt en el dia a dia; les trobades es redueixen majoritàriament a les fases d'obra i no sempre són necessàries”, argumenta.

L'activitat del despatx se centra en l'edificació i, en concret, en l'habitatge unifamiliar. Aquests darrers anys, però, l'estudi també ha pogut explorar l'arquitectura lligada al món del vi i, de fet, s'ha especialitzat en la construcció i rehabilitació de cellers, i també d'establiments que es dediquen a vendre aquest producte. “L'arquitectura quotidiana tradicionalment no tenia accés al sector del vi perquè gairebé els únics que hi treballen són els enginyers tècnics agrícoles, que havien blindat molt el treball interdisciplinari”, diu Delgado. Aquest és un àmbit que a ell li agrada especialment, ja que la família havia tingut vinyes i el seu avi i el seu tiet havien fet vi a casa. Ddv.arquitectura va arribar al sector a través d'una constructora que feia gestions per construir un celler al Priorat i, després de col·laborar en el projecte, van sorgir altres feines en aquest àmbit. “Avui, però, el sector del vi no ens està donant feina perquè, com molts altres sectors, està limitant la inversió”, explica. Malgrat tot, Delgado –que té com a col·laborador un despatx d'enginyeria tècnica agrícola– creu que a mitjà termini l'enoturisme els donarà més joc en aquest sentit. “Hi ha molts cellers que no tenen ni un espai habilitat per fer-hi maridatges”, destaca com a exemple.

El treball de Ddv.arquitectura abasta tot el procés arquitectònic, des de la concepció de la idea fins a la direcció d'obra. L'estudi té, de mitjana, entre dotze i quinze clients cada any i gairebé sempre són de Catalunya (un 70% vénen del Penedès, el Garraf i l'Anoia), tot i que de vegades surt alguna feina a l'Estat, com ara una direcció d'obra que s'ha reactivat a Tenerife. Les dificultats per cobrar dins de termini s'han fet més evidents amb la crisi, però el negoci es manté viu. “Cuido molt la relació amb el client, ja que la feina ens arriba sobretot pel boca-orella; també és clau l'agilitat i el fet de tenir una estructura petita i flexible”, afirma Delgado. Ell recomana l'experiència d'emprendre, però creu que encara no s'està aplanant prou el camí als emprenedors. “Els joves que emprenem ara formarem part d'allò que permetrà aguantar tot plegat d'aquí a vint anys”, adverteix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Especialitzats en l'arquitectura del vi

Publicat a