Economia

Les químiques BASF i Dow Chemical mantindrien les seves plantes a la Catalunya independent

Els seus directius es mostren més preocupats per la manca d'infraestructures i la política energètica del govern espanyol

Admeten que la incertesa sobre la situació política genera inquietud a les empreses

Les companyies químiques BASF i Dow Chemical han apuntat aquest dimecres que mantindran les seves plantes a Catalunya si aquesta s'independitza. De fet, consideren més preocupant la manca d'infraestructures i la política energètica del govern espanyol.

En declaracions als mitjans durant la IV Trobada del Sector Químic a l'IESE de Barcelona, el vicepresident i conseller delegat de BASF Espanyola, Erwin Rauhe, ha afirmat que la planta de Tarragona “seguirà estant aquí”. També ha assegurat que continuaran invertint en la mateixa encara que variï el marc de relació de Catalunya amb l'Estat.

Rahue ha admès que estan “observant” amb una certa preocupació la situació política a Catalunya perquè la indústria necessita certesa i marcs clars per desenvolupar plans d'empresa. Malgrat tot, ha destacat que el que afecta veritablement el sector és la falta d'infraestructures, com la via d'ample internacional per connectar la indústria química a l'eix Mediterrani i Europa, així com la reforma energètica del govern espanyol.

Al seu torn, el president i director general de Dow Chemical Ibèrica, Antonio Valero, ha assenyalat que els canvis suposen distorsions per a les companyies i que “generen preocupació perquè a les empreses no els agraden les incerteses”.

En relació a una hipotètica independència de Catalunya, Valero ha afirmat que es tracta d'una elucubració, però que les seves plantes estan arrelades al territori i “emportar-se la planta és impossible”.

El representant de Dow Chemical Ibèrica ha argumentat que “mentre el mercat hi sigui, les plantes funcionaran, independentment del règim que hi hagi”, perquè els mercats són els que porten les plantes als llocs.

Valero també ha expressat la seva preocupació per la política energètica de l'Estat. En la seva opinió posa el sector en “desavantatge” competitiu enfront de les indústries químiques d'altres països europeus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.