Economia

opinió

Ho fem bé i ho farem millor

El nivell d'internacionalització de les nostres empreses és un dels pocs indicadors en els quals Espanya, i Catalunya especialment, estan obtenint bona nota en els últims anys. Les exportacions catalanes van augmentar d'un 17,9% el 2010 i d'un 13,5% el 2011 respecte als anys anteriors, en un avanç que no ha quedat detingut per la crisi, més aviat al contrari. Si es consideren els set primers mesos del 2012, les exportacions segueixen augmentant d'un 6,7% a Catalunya en relació amb el mateix període de l'any anterior. En bona mesura, aquest fet té el seu origen en l'estancament de la demanda interna i en el fet que les empreses han reorientat les seves prioritats cap a altres països que ofereixen millors perspectives. Cada vegada hi ha més companyies que s'estan fent un lloc als mercats internacionals. Aquesta és la gran recepta, una de les nostres millors palanques de futur. S'ha constatat que els països amb grans organitzacions empresarials obertes al món gaudeixen de nivells d'ocupació superiors, una població més ben formada i un major grau de desenvolupament social i econòmic.

Les dades evidencien que les empreses catalanes estan capacitades per competir amb èxit fora de les nostres fronteres i que això és positiu per al conjunt del país. Ho estem fent bé i ho podem fer millor. La capacitat de desenvolupament internacional de les empreses resideix, en bona mesura, en l'actuació dels seus professionals i, per tant, en les seves habilitats per treballar amb visió global. I a casa nostra, tenim la sort de gaudir d'excel·lents directius que des de fa anys lideren amb èxit projectes internacionals. El gran actiu d'aquest país és la nostra gent, i això és especialment rellevant quan parlem d'obrir camins nous i de construir relacions; en definitiva, de sortir a ensenyar que tenim productes i serveis competitius per oferir al món. Aprofitem-ho. Créixer més enllà del mercat interior és complex, demana paciència i audàcia. No n'hi ha prou amb un dia. És un llarg camí en què cal esforç, determinació, compromís i moltes dosis de bon management per donar valor als avantatges competitius.

És per això que avui la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDE), una entitat que agrupa més de 120.000 directius de tot l'Estat i que es va promoure des de Catalunya, reuneix a Madrid un miler de directius que intercanviaran idees i experiències sobre el repte de la internacionalització. Amb el lema Liderant sense fronteres, professionals de la gestió empresarial posaran en comú les seves millors pràctiques per prendre impuls i seguir dirigint els seus equips en la conquesta de nous mercats. Catalunya hi tindrà una representació notable, perquè és capdavantera d'aquest desig i d'un clar missatge: la pitjor crisi econòmica en dècades que ara estem vivint constitueix al seu torn una gran oportunitat per a la definitiva internacionalització de les nostres empreses; una fita que no té marxa enrere, que és clau en aquests moments per al progrés de tot el país i que ens farà més forts en el futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.