Economia

Vaga general el 14-N

La Confederació Europea de Sindicats convoca una jornada de protestes a la UE

CCOO i la UGT volen que coincideixi amb una aturada de 24 hores a Espanya, però no ho ratificaran fins demà, quan es reuneixin les seves cúpules

Rajoy bat rècords, amb dues aturades en menys d'un any

A començaments d'any i recent estrenat en el càrrec, Mariano Rajoy es curava en salut i treia ferro al rebuig que generaria la reforma laboral que estava a punt d'aprovar el seu govern. En un gest clarament premeditat, va deixar que els micròfons captessin una conversa en què explicava als seus homòlegs europeus que la nova normativa li “costaria una vaga” general.

Efectivament, va batre el primer rècord i tan sols tres mesos després d'ocupar la Moncloa, el 29 de març, ja la tenia, però torna a trencar estadístiques perquè, en un gest inèdit, els sindicats estan a punt de reptar-lo amb una altra aturada de 24 hores sense esperar ni tan sols mig any. Ahir es van fer els primers passos i demà les executives d'UGT i CCOO convocaran oficialment la segona vaga general del mandat de Rajoy, el 14 de novembre.

Reunit a Brussel·les, el comitè executiu de la Confederació Europea de Sindicats (CES) va decidir ahir que aquest dia es farà una “jornada d'acció” a tota la Unió Europea per protestar contra les polítiques de retallades. A la trobada hi va participar el secretari general de CCOO i actual president de la CES, Ignacio Fernández Toxo, i el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, que ja havien avançat que en el cas d'Espanya la seva intenció és “fer confluir” aquesta convocatòria europea amb la vaga general. De tota manera, s'han de seguir els protocols, i serà demà, en la reunió dels òrgans de govern dels dos sindicat, quan es farà la convocatòria oficial.

Demà també se celebrarà una trobada de la Cimera Social, organisme impulsat per CCOO i la UGT que engloba 150 organitzacions sindicals i civils que previsiblement també donaran el seu suport a la mobilització. En el cas de la USO, el seu comitè confederal ho debatrà dilluns.

Contra les retallades que fomenten la desigualtat

La “jornada d'acció i solidaritat” que ahir va convocar la Confederació Europea de Sindicats el 14 de novembre es traduirà en “vagues, manifestacions i altres accions“ que organitzaran de forma coordinada els sindicats de cada estat comunitari. De moment s'hi han adherit els sindicats espanyols, portuguesos –ells la setmana passada ja van convocar vaga el 14-N– i grecs, a més de Xipre. L'objectiu és sumar com més països millor per “expressar la forta oposició a les mesures d'austeritat que estan arrossegant Europa cap a l'estancament econòmic i el desmantellament continuat” de l'Estat del benestar.

La confederació denuncia que les retallades que s'estan aplicant per reduir el dèficit “en comptes de restaurar la confiança en l'economia de la UE, estan servint per empitjorar les desigualtats i augmentar les injustícies”.

A Catalunya, els sindicats preferien una data que no interferís en les eleccions a la Generalitat, però finalment s'hauran d'adaptar al dia escollit pel CES.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.