Economia

El dèficit espanyol només cau mil milions tot i les retallades

L'Estat va tancar el 2011 amb els mateixos números vermells que Grècia, el 9,4% del PIB

La CE es mostra indulgent per les despeses “inevitables i excepcionals” i insinua que no exigirà a Rajoy complir el 6,3% aquest any

Només 1.036 milions d'euros estalviats l'any passat. Tot i les retallades (molt especialment a Catalunya, mentre la resta de l'Estat era de campanya electoral), la rebaixa del sou dels funcionaris, la congelació de les pensions i la reforma laboral, el dèficit públic espanyol només es va reduir el 2011 en tres dècimes, fins al 9,4% del PIB. L'oficina d'estadística comunitària, Eurostat, va confirmar ahir que Espanya va tancar l'any amb els mateixos números vermells que Grècia, molt lluny del 6% que havien promès Zapatero i Salgado, i del 8% que es va trobar Rajoy en arribar a la Moncloa.

La culpa és de les “factures pendents de pagament” amagades als calaixos dels governs autonòmics de Madrid, el País Valencià, Castella i Lleó i Andalusia, i dels rescats bancaris de Catalunya Caixa, Nova Caixa Galícia i Unnim. La Comissió Europea va insinuar ahir que serà indulgent amb aquesta gravíssima desviació “a causa de la naturalesa inevitable i excepcional de la despesa” en ajudes a la banca. En altres paraules: l'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, “tindrà plenament en compte aquests factors quan analitzi si Espanya ha pres o no mesures eficaces per corregir el seu dèficit excessiu”, admet el seu portaveu, Simon O'Connor.

Brussel·les ja ha donat un any més de termini a Rajoy, fins al 2014, per sanejar els comptes, però el mes que ve, en la presentació de les previsions econòmiques de tardor, Rehn haurà de tornar a fer els ulls grossos i ser flexible amb l'enèsim incompliment espanyol. I sobretot ara que fins i tot l'FMI l'acusa d'estar matant el pacient amb la sobredosi d'austeritat i que els sindicats li han convocat una segona vaga general a Rajoy. L'eurocomissari es limitarà a comprovar si l'executiu del PP respecta el compromís de retallar el dèficit estructural al 2,7%, i no li exigirà que compleixi també l'objectiu nominal, inassolible, del 6,3%.

Eurostat no només ha elevat en nou dècimes el dèficit públic espanyol del 2011 (des del 8,5% que havia calculat a l'abril), sinó que també ha revisat a l'alça el del 2010, del 9,3% fins el 9,7%.

LES XIFRES

2,7
per cent
és l'objectiu de dèficit públic estructural per a l'Estat que ara la Comissió Europea considera prioritari.
9,7
per cent
va ser la diferència entre ingressos i despeses el 2010, quatre dècimes més del 9,3% calculat inicialment.

Sou per al comissari destituït

La mateixa Comissió Europea que ha dictat a Rajoy la retallada de les indemnitzacions per acomiadament pagarà un sou vitalici a l'eurocomissari de Salut destituït per corrupció. El maltès John Dalli, obligat a dimitir dimarts passat per la seva suposada implicació en un cas de tràfic d'influències, cobrarà 9.000 euros mensuals els propers tres anys (el 45% del seu salari base) i després rebrà una pensió vitalícia de 2.300 euros al mes (l'11,4% del seu sou). Tot plegat malgrat haver treballat només dos anys a Brussel·les. La Comissió, tot i haver-lo obligat a plegar, al·lega que li ha de “respectar els seus drets” perquè encara “no hi ha cap evidència legal de la seva culpabilitat” ni ha estat condemnat pels tribunals de Malta.

L'oficina anticorrupció comunitària, però, assegura que Dalli sabia que un empresari maltès havia exigit en nom seu 60 milions d'euros a una empresa sueca a canvi d'influir en la futura legislació europea sobre tabac.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.