Economia

PSC i ICV-EUiA voten a favor de les ordenances de Lloret

El govern local accepta l'esmena socialista i les cinc d'ICV-EUiA, gràcies a les quals es congela la taxa del clavegueram i no es bonifica l'IAE a les grans empreses

La resta de l'oposició s'hi absté

El govern de Lloret de Mar (CiU-ERC) va aconseguir ahir aprovar les ordenances municipals per a l'any vinent amb el suport del PSC i ICV-EUiA. Abans els hi havien aprovat totes les esmenes que havien presentat: una els socialistes i cinc la coalició ecosocialista. D'aquesta manera, la pressió fiscal a Lloret de Mar s'apujarà l'1'33%, per sota de l'IPC, segons va destacar el govern local. Una de les esmenes acceptades va ser la de no bonificar l'IAE a les grans empreses. Una esmena acceptada “amb recança”, segons va confessar Arseni Frigola (CiU), regidor d'Hisenda. La minoria del govern va obligar a acords, perquè tal i com va admetre Jordi Orbotig (ERC), “un govern que està en minoria com el nostre té clar que havia de cedir”.

L'any vinent, l'IBI queda congelat. També es congela, gràcies a les esmenes de PSC i ICV-EUiA, la taxa de l'aigua –en el seu tram més baix–, els preus del casal d'estiu i la taxa del clavegueram –el govern preveia augmentar-la més d'un 8%–. En canvi, sí que s'apugen les taxes del cementiri (5'82%) de les escombraries (1'78%) i la grua (5'75%).

Tanmateix, tal com ahir ja va avançar aquest diari, els aparcaments s'apugen. En concret, els de superfície i els pàrquings municipals augmentaran un 8'1%, i la zona blava, un 7%. Un altre augment important és el de les llars d'infants (9'65%), però que tindrà una repercussió relativa a la ciutadania, perquè tal com també va avançar ahir aquest diari, s'hi aplicarà una tarifació social, amb bonificacions que poden arribar al 75% .

“Ens hagués agradat congelar o abaixar taxes, però amb les polítiques de retallades del PP i CiU es fa impossible”, va dir Joan Bernat (PSC). Des d'ICV-EUiA, Javier Rodriguez Pacios es va felicitar per l'acceptació de les esmenes presentades: “En dotze hores he tingut dues alegries polítiques: els resultats de la Syriza gallega i l'aprovació de les esmenes.” La resta de l'oposició es va abstenir.

El Millor, perquè el govern no es va avenir a aprovar les seves esmenes: congelar la taxa d'escombraries i els trams de més consum d'aigua. “Els sous no pugen, però les taxes i els impostos, sempre”, va dir Marc Fuertes. El PP va exigir la congelació de tots els impostos i taxes: “El que no podem permetre és que la ciutadania pagui amb els seus impostos els aires de grandesa d'algun regidor de govern”, va afirmar Enric Martínez. Josep Valls (CiU), primer tinent d'alcalde, els va replicar que els impostos no s'apujaven –només el de circulació un 0'64%–, sinó alguna taxa.

LES FRASES

Els sous no pugen, però les taxes i els impostos, sempre; volem mantenir l'equilibri de la vida
Marc Fuertes
Portvaeu del millor
Recaptarem menys, però els serveis ens costaran més
Josep Valls
Primer tinent d'alcalde de lloret de mar (CiU)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.