Economia

Els experts i el Banc d'Espanya contradiuen el govern del PP

La previsió dels analistes de Funcas corregeix per empitjorar-la l'optimista previsió de dèficit i PIB que ahir va fer Cristóbal Montoro

El regulador bancari no descarta que calguin més mesures per consolidar els comptes

Els experts en economia van eclipsar ahir amb la realitat les xifres, com a mínim aventurades, que va difondre el govern espanyol coincidint amb la primera jornada de debat del projecte de llei del pressupost general de l'Estat pel 2013. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va defensar el seu projecte assegurant que el dèficit de l'Estat a final del tercer trimestre era d'un 3,9%, una taxa que, un cop s'hi afegeixin els de totes les administracions públiques, a parer del ministre, facilitarà el compliment del 4,5% establert per Brussel·les per a l'Estat i el del 6,3% per al total de les administracions. Montoro també va aprofitar la compareixença per prometre que els ingressos tributaris creixeran aquest any un 5%, fet que “fa creïbles” uns comptes que, segons va assegurar, facilitaran que el 2013 sigui “l'últim any de la recessió”.

Ben diferents d'aquestes projeccions van ser les conclusions de Funcas, que, atenent al seu tradicional grup d'experts, topen frontalment amb els càlculs de Montoro. D'entrada, tot i que el grup, format a partir de les anàlisis de prop d'una vintena d'institucions, millora en una dècima la previsió anterior de retrocés de l'economia espanyola d'aquest any i la fa avançar d'un 1,7% a un 1,6%, empitjora la projecció del PIB pel 2013, en franca contradicció amb l'optimista estimació oficial. Pels experts de Funcas, concretament, el 2013 el PIB de l'Estat es contraurà un 1,5%, quatre dècimes més del que havia augurat en l'edició anterior de l'estudi, però hi ha membres, com ara l'Institut d'Estudis Econòmics, que creuen que la caiguda del PIB del 2013 encara serà superior, d'un 1,8%. Els analistes diuen que aquesta persistència en la recessió provindrà del mal capteniment de la demanda interna (-3,8%), pal·liada només en part per l'aportació del sector exterior.

Mals averanys

Molt més flagrant és, però, la distància entre el dèficit previst per Montoro i les xifres amb què treballen els experts de Funcas. La previsió de consens situa el dèficit públic espanyol d'aquest any en un 6,9%, sis dècimes per sobre de la previsió anterior i empitjorant de cinc dècimes la projecció de Montoro. A Funcas, a més, esperen un dèficit del 5,1% el 2013, una dada més d'un punt superior a la seva estimació prèvia i més de dos punts més alta que l'estipulat a Europa, que hi espera un 3%.

Per la seva banda, el Banc d'Espanya va sumar la seva pròpia correcció de les dades oficials. L'organisme no descarta que el dèficit públic es desviï del previst i que l'Estat hagi d'adoptar mesures addicionals per assolir-lo. En l'últim butlletí, el Banc d'Espanya avança que l'economia va tornar a recular el tercer trimestre, o sigui que el PIB caurà un 0,4% respecte de fa un any.

La inflació i l'atur tampoc milloren

Altres dades aportades des de Funcas que corroboren que l'economia espanyola és lluny de la recuperació són la revisió a l'alça feta pels economistes tant per a aquest any com per al vinent, fins al 3,1% i l'1,6% per als dos desembres, respectivament.

A més, el consens dels col·laboradors de la fundació de les caixes és netament pessimista pel que fa a l'estimació de l'ocupació. Així, tot i que aquest any Funcas ha millorat un xic les previsions de PIB, pel que fa al nombre de llocs de treball sembla que haurà caigut un 3,9% a final de l'exercici. Pel 2013, la perspectiva també s'ha agreujat sis dècimes sobre els càlculs de l'últim informe, de fa dos mesos, i estima que l'ocupació continuarà la seva contracció en un 2,6% anual.

D'aquesta manera, la taxa d'atur que preveu Funcas per a l'exercici en curs és del 24,7%, tres dècimes més que el consens previ, mentre que el 2014 escalarà fins al 26,1%, gairebé un punt per sobre de l'estudi anterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.