Empreses

Gutmar crea un robot per ajudar els pacients que fan rehabilitació

Una de les empreses del grup treballa amb l'institut Guttmann per mesurar objectivament l'evolució dels malalts.

La firma
treballa en un prototipus per facilitar la rehabilitació

Un dels reptes de la rehabilitació mèdica és saber, amb dades objectives, quina és l'evolució del pacient, ja que per ara és la percepció del fisioterapeuta la que, en gran mesura, determina com s'està recuperant. Un projecte estatal anomenat Rehabilita treballa des del 2009, amb la col·laboració d'empreses i hospitals, per millorar la rehabilitació amb un tractament personalitzat on participa la robòtica per tal de mesurar els avenços. I aquí intervé Gutmar, una empresa de l'Hospitalet de reduïdes dimensions dedicada a la mecànica de precisió aplicada a la construcció de peces per a helicòpters i avions i a la robòtica per als àmbits mèdic i de seguretat.

Els enginyers de Gutmar estan treballant en un prototipus per facilitar la rehabilitació dels pacients amb problemes de mobilitat a les extremitats superiors. Molt més complex que la rehabilitació de les extremitats inferiors, segons explica David Agustín, director d'Aquiles Robotic –a més de Gutmar, el grup el formen aquesta empresa i una tercera, Enginyeria S4E, dedicada al disseny de productes a mida de les necessitats dels clients. “El pacient interactua amb un sistema de realitat virtual de manera que veu en una pantalla activitats diàries com el fet d'agafar un got. El robot ajuda el pacient a fer el gest d'agafar el got i mesura objectivament paràmetres com la força que fa amb la mà o l'angle del moviment del braç”, assenyala Agustín, que aclareix que aquests paràmetres han de servir al metge per avaluar l'evolució del pacient.“És un salt tecnològic molt important”, assegura el director d'Aquiles Robotic, “ja que la màquina reprodueix els vuit moviments possibles, mentre que ara els robots que es fabriquen en altres països reprodueixen com a molt sis moviments”. Agustín destaca que en la construcció d'aquest prototipus s'està treballant braç a braç amb metges i fisioterapeutes de l'institut de rehabilitació Guttmann. “Per fer això calen moltes sinergies”, diu Agustín, que no avança quan es podria comercialitzar aquest robot. “Farem les proves a finals d'any. Després haurem d'ajustar el prototip i passar la certificació”, precisa.

A més del prototipus que està dissenyant amb l'institut Guttmann, Aquiles Robotic treballa amb els cossos i forces de seguretat en la creació de robots per resoldre situacions que poden posar en perill les persones. Segons Agustín, es tracta de robots petits i modulars segons les necessitats del client. “Actuen en situacions inestables com edificis enfonsats per una explosió, en fuites en polígons petroquímics o en incendis a pàrquings.” Els robots estan dotats de braços que poden, per exemple, agafar una motxilla sospitosa en un tren i de sensors que poden donar informació en casos de segrest. Aquest és un exemple de treball multidisciplinari entre empreses i prescriptors –com bombers i metges–, ja que en aquests casos “no es pot fer quelcom estàndard, sinó que hem de resoldre els problemes”, afirma Agustín.

Aquiles Robotic es va constituir fa quatre anys en el si de Gutmar, empresa nascuda el 1951 de la mà de Bernabé Gutiérrez i Joan Martorell. L'actual president, Joan Martorell, explica que tots dos provenien d'Elizalde, una de les grans companyies del sector aeronàutic de la primera meitat del segle XX, i que amb els modestos mitjans de què disposaven es van oferir com a proveïdors del que ara és Eurocopter. La qualitat del seu treball els va convertir en l'únic proveïdor espanyol del primer fabricant mundial d'helicòpters. Avui, Gutmar fabrica “peces d'alt valor afegit”, segons descriu Martorell, per a Eurocopter i també per a Airbus, com components del rotor i del tren d'aterratge.

Gutmar és una pime de 60 treballadors situada al districte econòmic de l'Hospitalet que va facturar sis milions d'euros l'any passat i que ara es veu obligada a créixer. “Ens ho demanen els nostres clients, que estan molt contents i volen que els seus proveïdors siguin més grans”, aclareix Martorell. El grup s'ha dotat un pla d'expansió que preveu un creixement del 20% anual fins arribar a facturar 25 milions d'euros i assolir una plantilla de 200 treballadors.

Gutmar és un grup format per tres empreses que treballen en els àmbits de l'aeronàutica i la robòtica. Aquesta pime de l'Hospitalet és proveïdora d'Eurocopter i Airbus, i està dissenyant un robot que ha de servir per mesurar l'evolució dels pacients que segueixen rehabilitació de les extremitats superiors.
Facturació
6 M€
Treballadors
60
Any de fundació
1951
la importància de la formació

“Tenim un equip molt fidelitzat”

R.M.B.

El més habitual és que els empleats es jubilin a Gutmar. Així ho assegura el president del grup, Joan Martorell, que explica que “l'alt valor afegit de les peces que fabriquem fa molt difícil la deslocalització”. Els components d'aeronàutica necessiten una elevada inversió inicial però a canvi tenen un cicle de vida llarg, amb feina assegurada per 25 o 30 anys. I la formació del personal és cabdal per assegurar la qualitat del treball. Gutmar té des de fa 20 anys una escola de formació per on passen cada any 15 nois, “en molts casos provinents de famílies desestructurades”, segons Martorell. “Els 30 que encaixen en la filosofia de l'empresa ens els quedem, i tenim entre 35 i 40 treballadors que arran de l'escola han estudiat els graus mitjà i superior i la carrera d'enginyeria.” Gutmar fa un gran esforç per formar el personal, segons Martorell, “perquè és bàsic fidelitzar el talent”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Gutmar crea un robot per ajudar els pacients que fan rehabilitació

Publicat a