Economia

empreses

En cinc anys s'han destruït a Girona més de 5.300 pimes

El president de Pimec Girona, Iñaki Frade, assegura que la situació és “dramàtica” i reclama l'accés al crèdit

La patronal Pimec calcula que des de l'inici de la crisi fins a final d'aquest 2012 hauran tancat un total de 5.324 petites i mitjanes empreses a les comarques gironines, un 10% menys de les que hi havia aleshores (56.762), i s'hauran destruït 42.764 llocs de treball. Aquestes xifres les va exposar ahir el president de Pimec Girona, Iñaki Frade, durant la presentació de l'Anuari de la pime catalana 2012. Per a Frade, la situació “es dramàtica” i l'única solució per fer créixer les pimes és que s'obri l'aixeta al finançament.

Per a Frade, els llocs de treball se seguiran perdent perquè el tancament d'empreses no s'atura i, a més, els nous negocis que es creen ara son de microempreses. “Per cada dues pimes que cauen amb setze treballadors de mitjana, se'n crea una amb un sol empleat”, va dir.

Segons constata l'anuari, dels diferents sectors d'activitat, en el darrer any només n'hi ha dos on les pimes han guanyat ocupació: l'hostaleria i el serveis a les persones. “A l'hora de muntar una empresa la gent opta per obrir bars, cuidar persones o netejar escales”, va assegurar Frade, que va afegir-hi que la situació és “dramàtica”.

Pel que fa a la rendibilitat econòmica de les pimes, l'estudi preveu que a final d'any estigui en un 2,85%. Això, segons explica el responsable d'estudis de Pimec, Moisès Bonal, “deixa molts negocis a l'estacada”. Per això, Frade va aprofitar per reclamar que, d'una vegada per totes, l'empresa tingui accés al finançament.

Pimes i enginyers, també per l'estat propi

Pimec Girona també ha donat a conèixer els resultats de l'enquesta que Pimec va fer a empresaris catalans perquè valoressin l'entorn polític actual. De les 2.224 enquestes que es van fer arreu de Catalunya, un 11,2% són de les comarques gironines. Destaca que el 83,2% dels empresaris gironins aposten per un estat propi, i que un 68% dels enquestats els preocupa poc o gens que, en un futur, hi pugui haver un boicot. Per la seva part, el 97,02 % dels enginyers industrials que també han respost una enquesta es decanta pel sí, mentre que tant sols un 2,8 % pel no. Tot i que l'enquesta fins ara l'ha resposta un 20% del col·legi, es considera representativa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.