Economia

treball

Un 38% més de joves que van a l'estranger a treballar

Un estudi de la UGT diu que Girona és la demarcació catalana on hi ha més joves que emigren per buscar feina

França, Alemanya i Suïssa son els països preferits pels gironins

La crisi econòmica i la impossibilitat de trobar feina està provocant que els joves gironins menors de 34 anys optin per marxar a treballar a l'estranger. Segons un estudi que ha elaborat la UGT, els joves de les comarques gironines que han marxat a treballar a l'estranger han augmentat un 37,40% en els darrers tres anys (només el darrer any aquesta xifra és d'un 13,40%). La gran majoria dels joves (més d'un 60%) ha triat algun país europeu –sobretot França, Alemanya o Suïssa–, un 23,64% se'n va a provar sort a l'Amèrica Llatina, seguit per Amèrica Central i del Nord, Àsia, Àfrica i, finalment, Oceania.

Si l'any 2009 hi havia 2.211 nois i noies de la demarcació gironina que havien optat per emigrar, ara aquesta xifra ja se situa en 3.038. I en total, com recull l'estudi de la UGT, aquest col·lectiu representa el 22% dels gironins joves que han decidit marxar a guanyar-se la vida fora de l'Estat espanyol (13.826 persones). A aquest col·lectiu de joves que resideixen a l'estranger se li han d'afegir els qui marxen becats amb programes que fomenten les pràctiques a l'estranger i que com que fan una estada limitada no figuren al registre del padró, segons apunta l'estudi.

El portaveu de l'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, Daniel Garcia, va assegurar ahir que la majoria dels qui se'n van tenen titulacions mitjanes o superiors. És a dir, o són graduats universitaris o bé tenen una FP de grau superior, i, per això, Garcia ho defineix com una “fugida de talents”. “Es tracta de gent amb un nivell d'estudis entre mitjà i superior, molts dels quals aprofiten els contactes que han fet durant la seva formació per aconseguir un contracte”, va indicar Garcia. A més, el portaveu de l 'Avalot també explica que un gran gruix dels joves emigrants han encadenat contractes precaris o bé son aturats de llarga durada; és a dir, que ja porten més d'un any sense treballar.

Girona, els primers

L'estudi de la UGT també posa damunt la taula que les comarques gironines són la demarcació de Catalunya on hi ha més joves que emigren per buscar feina. Segons Garcia, això s'explica per dos motius: per la proximitat amb França i per l'alt pes que té el turisme a l'economia gironina. “Això fa que aquells joves que tenen idiomes escullin anar a provat sort a l'estranger”, va concloure.

Trobar feina digna

L'estudi de la UGT afirma que el 44% dels joves espanyols d'entre 25 i 29 anys té una ocupació per sota del seu nivell d'estudis –es basen en un estudi publicat per l'OCDE el setembre de 2010–. “El nostre model productiu, basat en la construcció, el turisme de sol i platja i les empreses que volen competir amb mà d'obra barata i productes de poc valor afegit no és capaç de donar una resposta als joves que durant anys s'han format i especialitzat”, va dir el portaveu d'Avalot. que va assegurar que l'equació formació més esforç més èxit ja no és compleix a l'Estat.

17.350 aturats a Girona

A Girona el setembre de 2012 hi havia 55.821 persones a l'atur, de les quals 17.350 tenen menys de 34 anys. La taxa d'atur a la demarcació el tercer trimestre se situa en el 21,9%.

LA XIFRA

3.038
són els nois i noies
de la demarcació que aquest 2012 havien optat per emigrar. El 2009 van ser 2.211.

Contracte temporal i salari baix

Segons dades de l 'Observatori d'Empresa i Ocupació, a Girona, els joves de fins a 34 anys que tenen estudis professionals superiors o universitaris, o bé els estant cursant, i que estan inscrits a l'atur, el setembre de 2011 eren 2.264, i el setembre del 2012 en són 2.625. Aquestes xifres representen un increment del 13,76% en un any. Aquest augment, però, en el global de Catalunya és del 9,37%.

Des de la UGT han denunciat que les empreses veuen els joves com una despesa i no com una inversió. “Els joves són el principal actiu i el principal aval d'un país”, diuen. Els contractes que normalment s'ofereixen als joves, segons la UGT, són temporals, i els salaris, baixos. “A Catalunya el salari mitjà brut anual dels joves era, el 2010, de 8.422 euros. En canvi, a Alemanya, de 35.000”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.