Empreses

Canaletas treballa en la innovació contínua de les fonts amb nous models

L'empresa crea una font que s'adapta a qualsevol garrafa del mercat i ven a Europa un sistema que ofereix aigua de la xarxa amb gas

Canaletas fabrica cada any 9.000 fonts, tot i que té capacitat per a 18.000 unitats

Qui no recorda aquell temps en què es trobava una font a cada plaça, a cada parc, a cada cantonada. Les fonts gairebé han desaparegut de les ciutats, pel vandalisme a què es veuen sotmeses i també, cal reconèixer-ho, “perquè ens hem tornat més còmodes”. Així ho considera Jordi Morera, director i gerent de Canaletas, l'empresa que fabrica fonts al Prat des del 1979. “Al carrer hi ha poques fonts perquè han de ser molt robustes. Les nostres són robustes, però no antivandàliques”, precisa, tot assenyalant que una de les últimes creacions de l'empresa ha estat un tipus de font per a l'exterior que es ven sobretot a gimnasos i escoles, que recull l'aigua de la xarxa corrent i, posteriorment depurada, l'ofereix a temperatura ambient, apta per a les goles infantils.

Jordi Morera és el fill del fundador de l'empresa, Josep Maria Morera, que va fabricar la primera font el 1965 i que va alternar un temps aquesta feina amb la instal·lació de sistemes elèctrics per a indústries. El 1979 es va decidir a registrar l'empresa Canaletas, en honor a l'emblemàtica font de la Rambla barcelonina. ”Li va sortir més a compte fabricar fonts, que copiava d'un model americà que aquí no existia”, explica el successor del fundador. Es tractava de productes de tal qualitat “que, en alguns casos, han funcionat fins fa poc”, afirma Morera, que defensa que les fonts Canaletas ”són més cares però de més qualitat, fabricades amb acer inoxidable i fetes amb components de qualitat”. Uns components fabricats, en la seva majoria, per la mateixa empresa a la seu del Prat. ”Altres peces les fem fabricar a fora, ja sigui a altres llocs del Prat o a la Xina, sempre segons les nostres especificacions.”

L'empresa pratenca fabrica cada any 9.000 unitats, tot i que la fàbrica té capacitat per arribar a les 18.000. Ofereix una cinquantena de models, a partir de deu sèries amb petites variacions. En realitat, el funcionament es redueix a tres tipus: la de sortidor, en què es depura l'aigua captada de la xarxa corrent i s'elimina per un desguàs; la que incorpora una garrafa d'aigua mineral de 20 litres i una tercera en què es capta l'aigua de la xarxa corrent i s'agafa amb un got a diferents temperatures sense que calgui desguàs.

“L'estrella és la font de sortidor”, assenyala Morera, tot i que aclareix que s'han viscut oscil·lacions. A partir del 1995 es va demanar molt la que s'alimenta de la garrafa d'aigua mineral, però aquest model ha perdut pes en favor de la que ofereix aigua depurada de la xarxa a temperatura freda i calenta. ”L'altre model és més car, perquè s'ha de comprar la garrafa de 20 litres”, diu el director de Canaletas. L'empresa treballa ara en un model pioner, que ja ven a Canàries, en què el client pot escollir garrafes de cinc i vuit litres de qualsevol marca. Canaletas envia al client l'adaptador per a la marca de garrafa que triï. Un concepte nou en el món de les fonts que “aviat aplicarem a tot arreu”. Una altra innovació, en aquest cas de fa un parell d'any, és la font que ofereix aigua amb gas, que té mercat sobretot al nord d'Europa.

Morera té clar que la innovació ha de ser contínua, i per això un dels 27 treballadors que té la plantilla es dedica contínuament a experimentar amb els components. Com tantes empreses, Canaletas s'ha vist afectada per la crisi, que ha fet decaure la facturació de 2,8 milions a dos milions en els últims anys. “Ara ens mantenim estables, i tenim un pla d'expansió internacional afavorit per internet, que evita molts viatges.” El 30% de la facturació és del mercat internacional, amb Europa, el nord d'Àfrica i el golf Pèrsic com a principals clients.

Facturació

2 M€

Treballadors

27

Any de fundació

1979

Instal·lada al Prat de Llobregat, s'ha obert al mercat exterior amb un 30% de facturació provinent de l'exportació. Té una persona dedicada en exclusiva a l'I+D, buscant la innovació en peces i models.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Canaletas treballa en la innovació contínua de les fonts amb nous models

Publicat a