Economia

La Cambra de Girona adverteix que cal tornar a la cultura de l'esforç

El president, Domènec Espadalé, diu que en l'actual context econòmic els gironins s'han d'acostumar a“treballar més i cobrar menys”

El president de la Cambra de Comerç de Girona , Domènec Espadalé, ha advertit els gironins que han d'“acostumar-se a treballar més i cobrar menys” davant l'actual situació de crisi econòmica que afecta “tant empresaris, com assalariats”. A parer d'Espadalé, cal recuperar la “cultura de l'esforç” que havia caracteritzat els “nostres avis”, perquè, com assegura, la gent s'ha relaxat.

El president admet que la crisi obliga tothom a “estrènyer-se el cinturó”, i assegura que no entén com hi ha gent que rebutgi feines, en sectors com ara l'hostaleria o el comerç, perquè haurien de treballar en festius o perquè se'ls obliga a desplaçar-se. “Moltes vegades surt alguna feina i la persona a qui li proposen no es vol moure del costat de casa”, va criticar.

Basant-se en els resultats de l'enquesta feta arreu de la demarcació que va donar a conèixer ahir la Cambra, Espadalé va lamentar que l'atur s'incrementi mes a mes a les comarques gironines i en canvi hi hagi empreses que tinguin dificultats per cobrir vacants perquè no troben el personal adequat. “Caldria decantar els estudiants cap a aquells estudis que actualment tenen una sortida laboral”, va dir Espadalé, que va assegurar que la gent s'ha d'ajustar al que hi ha, “perquè sinó vindrà gent de fora i ocuparan aquests llocs de treball”.

El president també es va mostrar especialment incisiu amb referència a l'actitud que, segons els empresaris enquestats, mantenen determinats treballadors. “Hem detectat que hi ha una manca de gent amb ganes de treballar, manca de compromís, i de voluntat d'integrar-se en la cultura de l'empresa”, va dir Espadalé, que va assegurar que l'època de vaques grasses no tornarà, i que la situació “ens obliga a anar cap enrere”, és a dir, que “cal acostumar-se a aixecar-se més aviat al matí i treballar més per cobrar menys”, va indicar.

El turisme i l'exportació van bé

La Cambra també va presentar ahir l'informe de conjuntura de l'economia gironina durant el primer semestre del 2012, que mostra que les exportacions i el turisme son “la gran esperança” per sortir de la situació actual. “El comerç està en hores baixes i el consum, per terra; per tant el turisme i l'exportació es veuen com taules de salvació”, va dir Espadalé. De fet, les vendes a l'exterior són un dels indicadors que encara manté saldos positius. Entre gener i agost, les exportacions gironines van créixer un 2,3% amb relació al mateix període del 2011, i van arribar als 2.807,44 milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.