Economia

Transport mínim però suficient, per una aturada que no es preveu massiva

El 29 -M els serveis van absorbir bé la meitat dels passatgers d'una jornada habitual

La vaga general és menys conflictiva que les pròpies del transport

Com més massiva sigui la participació dels treballadors en la vaga general, millor per al funcionament fluid dels serveis mínims en el transport públic. Tenint en compte que s'han decretat serveis mínims del 33% en les hores punta a Rodalies, metro, Ferrocarrils de la Generalitat i busos, la situació es complicaria força si la gran majoria de treballadors decidís anar a la feina demà passat. Només cal recordar la recent vaga sectorial del transport, que va deixar la regió metropolitana amb aquests mateixos serveis mínims en una jornada en què tota la resta de la ciutadania treballava. El resultat van ser cues llarguíssimes a les entrades de Barcelona, amuntegaments de passatgers en andanes de metro i Rodalies i la necessitat de tancar-ne momentàniament els accessos per evitar aglomeracions encara més grans. Però no és aquesta la previsió. La vaga general contra el govern espanyol de Zapatero, el 29 de setembre del 2010, va tenir una seguiment important, i els serveis mínims van ser suficients. Per posar un exemple, a Ferrocarrils de la Generalitat, a l'hora punta del matí, només van fer servir aquest transport una quarta part dels passatgers que ho fan habitualment. El 25% dels serveis mínims decretats aleshores van ser suficients. A la primera vaga general contra el govern de Rajoy, el 29 de març d'aquest any, ja van utilitzar el metro de Barcelona un 30% més de passatgers que en la vaga del 2010.

Concretament, prop de 150.000 passatgers van utilitzar el metro entre quarts de set i quarts de nou del matí. Pocs, si es compara amb els 350.000 que ho fan un dia de feina. La previsió per dimecres és que el passatge encara augmenti més, però no fins a arribar al risc de saturació.

Ensenyament

Llars d'infants i escoles, al ralentí

Pel que fa a les escoles, els pares podran portar els seus fills a la llar d'infants, on hi haurà d'haver una persona de l'equip directiu i el 25% de la plantilla. A l'ensenyament infantil i primari hi haurà d'haver una persona de l'equip directiu i un docent per cada sis aules. Val a dir que el sindicat FSIE i l'associació de pares d'alumnes Concapa, que és majoritària a les escoles d'educació privada concertada, ja han anunciat que no s'adheriran a l'aturada convocada per dimecres, perquè consideren que es tracta d'una vaga “política”.

Sanitat

Urgències i tractaments ineludibles o inajornables

En sanitat, i com en anteriors protestes, d'acord amb un protocol fixat el 2005, la Generalitat ha dictaminat que hauran de treballar els funcionaris dels serveis d'urgències i que es duran a terme les intervencions quirúrgiques que no es puguin ajornar. Alhora, funcionaran amb normalitat els serveis de la unitat de cures intensives (UCI) i no hi haurà cap problema per als malalts que requereixin tractaments especials com ara hemodiàlisi, quimioteràpia i radioteràpia. També està garantit el transport sanitari urgent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.