Economia

Incertesa sobre el seguiment en el sector de la sanitat i l'ensenyament

Els serveis mínims preveuen que als centres educatius hi hagi una persona de l'equip directiu, i els hospitals hauran d'atendre les urgències

Els serveis mínims que s'han decretat per als sectors de l'ensenyament i la sanitat són calcats als de l'última vaga general. Així, als centres docents públics i privats no universitaris i les llars d'infants ha d'haver-hi una persona de l'equip directiu. A més, a les escoles, els serveis mínims preveuen que treballi un docent per a cada sis unitats; a les llars d'infants, un terç de la plantilla i per garantir la seguretat en l'horari del menjador, un terç del personal. Xavier Díez, representant del sindicat USTEC-STEs, majoritari en el sector de l'ensenyament públic a la demarcació, va indicar ahir que en tractar-se d'una vaga general es desconeix quina repercussió tindrà entre el professorat. Díez explica que, des de fa setmanes que s'està fent difusió de la convocatòria no únicament entre el personal sinó també entre les famílies per tal de fer entendre al conjunt de la comunitat educativa “que la convocatòria es fa per salvar l'ensenyament públic” de les retallades. Caldrà veure quin impacte té la convocatòria en el servei del transport escolar, un factor que podria marcar decisivament la jornada de demà. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va dir ahir a Olot que la vaga té un caràcter marcadament europeu i és una expressió dels neguits dels ciutadans.

La representant de CCOO a l'hospital Josep Trueta de Girona, Maria Àngels Rodríguez, va lamentar que, com en anteriors ocasions, els serveis mínims siguin de màxims, i que el personal tingui un marge pràcticament nul de maniobra per fer vaga. S'ha de treballar com un dia festiu. Així, els serveis mínims estableixen el normal funcionament del servei d'urgències, de les unitats especials –cures intensives, unitats coronàries, d'hemodiàlisi i neonatals–, els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia urgents i l'atenció a l'activitat quirúrgica urgent. Pel que fa al transport sanitari, els serveis mínims estableixen que s'ha de garantir el servei per atendre les urgències i el transport de malalts que s'hagin de fer proves urgents.

LES FRASES

La vaga es fa per salvar l'ensenyament públic. És el missatge que volem transmetre
Xavier Díez
representant del sindicat ustec-stec
Estem treballant sota mínims a causa de les retallades. El decret de mínims és, doncs, de màxims
Maria Àngels Rodríguez
representant de CCOO a l'hospital josep Trueta

Suspenen el concert de l'Auditori

El concert de Les Arts Florissants, previst per demà a l'Auditori de Girona, s'ha cancel·lat com a conseqüència de la vaga general. Aquesta prestigiosa formació vocal actua avui a Madrid i havia previst traslladar-se demà a Girona. “Per la vaga general, i en previsió que el concert s'hagi de suspendre a última hora davant la dificultat dels artistes per arribar a Girona amb suficient antelació i oferir el concert en les condicions òptimes, la direcció de l'Auditori ha decidit anticipar-se i cancel·lar el concert”, s'afirma en un comunicat. L'import de les entrades es retorna per internet o a la taquilla de l'auditori.

x.c.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.