Economia

Escalfant motors per la vaga general

Els sindicats majoritaris i la Xarxa pels Drets Socials fan una marxa lenta amb vehicles pel centre de Girona, com a preludi de la vaga del 14-N

No és només una vaga laboral, sinó també social i política

Els sindicats majoritaris a les comarques gironines, CCOO i la UGT, així com la Xarxa de Lluita pels Drets Socials de Girona –antiga plataforma Prou Retallades– van dur a terme ahir al migdia una marxa lenta amb vehicles pel centre de Girona fent una crida a la jornada de vaga general prevista per a demà.

Tant CCOO com la UGT preveuen un ampli seguiment ciutadà a la vaga, especialment en la manifestació prevista per a les sis de la tarda. De fet, la Xarxa pels Drets Socials –que aplega una vintena d'entitats, sindicats i partits polítics– va fer públic ahir un manifest de suport recordant que aquesta no és només una vaga laboral, sinó també social i política.

A més, segons va recordar el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, es tracta de la primera vegada que es té “complicitat” a Europa i que implica “un salt endavant contra les polítiques liberals europees”.

Pel que fa al seguiment als centres de treball, els sindicats preveuen aturades en el sector del transport i en l'industrial; un seguiment desigual en l'hostaleria pel fet que molts establiments estan tancats per vacances; dubten de quin serà el seguiment en la funció pública –“en què hi ha por”, segons la secretària general de la UGT a la demarcació, Dolors Bassa–, i si no hi ha canvis, també hi haurà un baix seguiment en el petit comerç, que ja ha anunciat que no secundarà la vaga. En aquest sentit, els sindicats van fer ahir una nova crida a aquest sector perquè s'afegeixi a la protesta, recordant-li que és un dels principals afectats del baix consum de les famílies en crisi. “En aquests moments d'empobriment dels treballadors apel·lem també al comerç”, va dir Compte, moments abans d'iniciar la marxa amb vehicles. Així mateix, Dolors Bassa va fer una crida a CiU perquè s'afegeixi a la vaga.

La jornada de vaga de dimecres serà semblant com a estructura a la del 29 de març passada, amb una gran manifestació prevista per a les sis de la tarda a Girona ciutat, on es preveu que es desplacin gironins de totes les comarques. Aquesta manifestació començarà a l'esplanada del rellotge de la Devesa i seguirà el recorregut per Ramon Folch, gran via de Jaume I, plaça Marquès de Camps, carretera Barcelona, carrer de la Creu, carrer Joan Maragall, gran via de Jaume I i acabarà a la plaça Constitució, on hi haurà la lectura d'un manifest.

Prèvia a la manifestació, durant el matí n'hi ha prevista una altra pel centre de Girona i de les capitals de comarca.

La jornada de vaga començarà ja aquesta nit, amb concentracions a dues rotondes d'entrada a la ciutat de piquets informatius, acció que es repetirà demà de matinada, pas previ a la cuita de botifarres i xoriços per piquets informatius davant de l'estació d'autobusos.

A la frontera hi haurà una acció conjunta dels sindicats catalans i francesos per informar de la vaga general.

Que es garanteixi el funcionament (...) d'aquells empresaris del comerç que volen el dret a treballar
PIMEC Comerç
Farem una llista perquè se sàpiga quins estan al costat dels treballadors
Dolors Bassa
secretària general de la UGT a les comarques gironines
Un 33% del transport públic

Ryanair no garanteix cap vol i ofereix canviar els bitllets per altres dies

A hores d'ara es desconeix quines afectacions hi haurà a l'aeroport de Girona, i els sindicats ja han anunciat que avui a la nit mateix hi organitzaran concentracions amb piquets informatius per als treballadors que facin el torn de nit. Pel que fa a les operacions de les companyies aèries, afectarà els vols de Ryanair, si bé són pocs ara mateix perquè ja s'ha entrat en la temporada d'hivern. Els serveis mínims decretats pel govern obliguen a complir un 20% dels vols de la Unió Europea, i un 40% dels de fora la UE. Segons ha penjat al web la companyia, a hores d'ara no pot garantir cap vol de dimecres, i per això ha ofert als viatgers canviar el bitllet per als dies anteriors o següents. Altres vegades, Ryanair havia eludit la vaga permetent que els viatgers no facturessin l'equipatge i el portessin amb ells dins l'avió, i així evitar la vaga dels treballadors de handling.

o.m.

L'aeroport de Girona, a l'espera

Campanya a favor dels comerços que tanquen

u.C

La UGT de les comarques gironines, va anunciar ahir la campanya “KM 0 – Establiment de proximitat amb la classe treballadora”. “Volem promocionar i donar publicitat entre els afiliats/des i delegats/des al nostre sindicat a aquells establiments comercials, de restauració i de serveis que demostren estar al costat de la classe treballadora el dia de la vaga. Per tant, recomanarà aquests noms durant el darrer trimestre de l'any i en concret durant les festes nadalenques, amb el fi de prioritzar el consum cap a aquests”, afirma la UGT en un comunicat. De la llista, se'n farà difusió pública i s'enviarà als prop de 15.000 afiliats i als més de 2.500 delegats de la UGT a les comarques gironines.

D'aquesta manera, la UGT respon, entre d'altres, a l'anunci fet fa uns dies pel petit comerç de Girona anunciant que no secundarà la vaga. En un comunicat, PIMEC Comerç va afirmar que respecta el dret de vaga dels treballadors, però també va demanar “que es garanteixi el funcionament normal de la jornada d'aquells empresaris del comerç que volen exercir el seu dret a treballar”. Per aquest motiu, PIMEC Comerç Girona va requerir que s'augmentin les mesures prèvies de seguretat amb els petits comerços, ja que estan més desprotegits per falta de grans mesures de seguretat i per la proximitat a les zones on se celebren els actes reivindicatius. Josep Massegur, president del consell de Girona de PIMEC Comerç, va assenyalar que tot i l'última jornada de vaga general, a Girona no hi va haver grans disturbis: “No es poden repetir els escenaris de violència que van viure altres ciutats, especialment Barcelona.” Així, PIMEC recomana als comerciants que mantinguin oberts el seus establiments i que només tanquin si veuen que estan en perill les seves instal·lacions, els béns de l'empresa o la pròpia integritat física. També PIMEC els recomana que davant de qualsevol incidència es posin en contacte amb els Mossos d'Esquadra o la patronal, que disposarà d'un canal directe per coordinar amb la policia les incidències que hi pugui haver.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.