Economia

Rebuig a una moratòria antidesnonaments limitada

Bancs i caixes aturen temporalment les execucions hipotecàries, tot i que només en els casos “més greus”

La Plataforma d'Afectats exigeix que els canvis beneficiïn totes les famílies

El PP i el PSOE arriben a un “acord” substancial

Representants del govern i del PSOE es van reunir ahir liderats pel subsecretari d'Economia de l'executiu, Miguel Temboury, i la responsable d'Economia socialista, Inmaculada Rodríguez Piñeiro. La reunió, que es va allargar sis hores, havia de servir per pactar una reforma de la legislació sobre els desnonaments. Al final es va arribar a un “acord substancial”, segons van informar fonts de l'executiu. Fonts del PSOE van confirmar que la reunió encara no havia acabat i que la negociació continuarà avui.

Les mesures més urgents, entre les quals previsiblement hi haurà una pròrroga de dos anys dels desnonaments, podrien ser aprovades amb un decret llei de mesures urgents en el Consell de Ministres d'aquest dijous.

Per la seva banda, bancs i caixes es van avançar ahir al pacte entre el PP i el PSOE per frenar els desnonaments i van anunciar que han decidit paralitzar temporalment les execucions hipotecàries, tot i que només en els casos més “extrems”. Aquesta limitació va ser criticada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que recorda que tots els casos de gent que es queda sense sostre són greus, i les associacions de consumidors, que demanen més concreció.

La patronal de la banca, l'AEB, aturarà durant dos anys les execucions hipotecàries en els “casos d'extrema necessitat”. Davant la pregunta de quin desnonament no és dramàtic, el president de l'associació, Miguel Martín, va posar com a exemple de situacions que poden entendre's com d'extrema gravetat “malalties greus, dependència, edat elevada o fills”. Pel que fa a les caixes, la patronal del sector ha decidit suspendre els embargaments de primeres residències fins a “l'entrada en vigor de la reforma normativa”. De nou, el baló d'oxigen es limita als col·lectius que l'entitat financera qualifiqui d'“especialment vulnerables”.

Per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), la moratòria només per a determinats casos és un “pedaç”. Així ho qualificava la portaveu a Madrid de l'associació, Tatiana Roeva, que remarca que “absolutament totes les famílies que estan a punt de ser desnonades són vulnerables” i, per tant, són casos “d'extrema necessitat”. També l'associació de consumidors Facua va criticar l'anunci de la banca de ser poc clar, ja que no s'especifiquen “quines condicions s'han de reunir perquè els casos siguin considerats extrems”. Els consumidors agrupats a Adicae exigeixen que s'aturin tots els embargaments.

Mesures retroactives

Com recorda la portaveu de la PAH, Ada Colau, l'objectiu de l'associació d'afectats és que la moratòria s'estengui a tots els casos, que l'entrega del pis serveixi per saldar el deute, que totes les mesures beneficiïn les famílies que ja han estat desnonades, i que les persones que han perdut casa seva s'hi puguin quedar durant cinc anys pagant un “lloguer social”.

Cap família “de bona fe” sense llar

Luis de Guindos es va comprometre ahir a l'Eurocambra a prendre mesures “perquè cap família de bona fe no es quedi sense sostre per culpa de la crisi”. Sense concretar què vol dir “de bona fe”, el ministre espanyol d'Economia va admetre que, “amb un milió d'habitatges buits” a l'Estat, és “imprescindible” i “una necessitat social” que el PP i el PSOE es posin d'acord per trobar “solucions i accions importants” per posar fi a “una situació que massa sovint és injusta”.

De Guindos va fer un discurs triomfalista, traient ferro als mals auguris de la Comissió Europea i defensant les previsions econòmiques del govern espanyol, que són “realistes” i “prudents” i es basen en “hipòtesis conservadores”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.