Economia

Invents per vendre

L'Estat vol dinamitzar el mercat immobiliari i donar sortida als habitatges buits

Pisos per papers. O, dit d'una altra manera, residència espanyola per a estrangers amb un cert poder adquisitiu que col·laborin a reduir l'elevat nombre d'habitatges que el mercat immobiliari intern és incapaç d'engolir. El govern del PP ha ideat un invent amb què pretén posar fi a aquesta paràlisi i atorgarà la residència legal per la compra d'un pis que superi els 160.000 euros. La mesura està adreçada, sobretot, a les comunitats xinesa i russa, provinents de dos països emergents que tenen l'Estat espanyol com un dels destins favorits per invertir. En ple debat sobre si les mesures aprovades divendres pel Consell de Ministres per aturar els desnonaments són suficients i arriben realment als més necessitats, diverses associacions d'immigrants ja ha criticat la proposta llançada ahir pel PP, que consideren“discriminatòria”, ja que deixa de banda els treballadors estrangers amb menys recursos.

Tot i les extenses explicacions que a primera hora del matí havia donat el secretari d'estat de Comerç, Jaime García-Legaz, Mariano Rajoy va afirmar que de moment és només un projecte en estudi. “No s'ha pres cap decisió” sobre la possibilitat de modificar la llei d'estrangeria. En tot cas, sí que va justificar la necessitat de donar un empenta al mercat immobiliari i la construcció, adduint que d'alguna manera s'han de poder vendre els milers de pisos buits, “a preus raonables, no pas amb els preus desproporcionats de temps enrere”, hi va afegir.

El reclam per a nouvinguts és, en tot cas, per compres superiors als 160.000 euros. Segons va especificar García-Legaz, una quantitat inferior podria provocar que molts immigrants utilitzessin aquesta via per regularitzar la situació. “No es pot posar un limit de preu més baix”, va etzibar García-Legaz, admetent que s'han fet sondejos que detecten un elevat interès de xinesos i russos pel mercat immobiliari. La forta baixada dels preus dels pisos fa que ara els resultin atractius.

La iniciativa de reduir els estocs fomentant la demanda externa està sent estudiada pels ministeris d'Economia, Treball, Foment, Interiors i Afers Exteriors. La idea va sorgir en constatar-se que les dificultats de les famílies i la falta de crèdit són els frens que impedeixen que el mercat interior alleugereixi la crisi del sector.

LES FRASES

Necessitem vendre aquests habitatges i que el sector pugui tirar endavant perquè genera molta feina
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
No es pot posar un límit de preu més baix perquè generaria una demanda massiva de permisos
Jaime García-Legaz
secretari d'Estat de comerç

La banca recomana construir més

El president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, va apostar ahir per construir més habitatges i donar més hipoteques per sortir de la crisi, en lloc de posar “més traves”, perquè el crèdit hipotecari torni a augmentar quan sigui necessari. Segons el seu parer, l'exclusió social no la crea el crèdit hipotecari sinó la crisi, i va advertir que moltes famílies no podrien tenir el seu propi habitatge si no fos per la banca. En la seva intervenció en una trobada organitzada pel fòrum Nueva Economía, Martín va dir que el crèdit ajuda a superar la crisi i hi va afegir que “per protegir les persones en perill de quedar-se sense casa, s'han de construir més pisos”.

En el mateix acte, el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaume Guardiola, va sostenir que canviar la llei hipotecària podria restar atractiu a les cèdules hipotecàries, la qual cosa dificultaria el finançament de la banca i la concessió de crèdits. Guardiola va recordar que la banca ha refinançat 400.000 hipoteques durant la crisi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.