Economia

Rajoy castiga els pensionistes

El govern espanyol se salta la llei i no actualitza la paga en funció d'un l'IPC que se situa en el 2,9%

Les pensions inferiors a mil euros augmentaran el 2% el 2013

Rajoy incompleix el seu reiterat compromís de no retallar pensions


Mariano Rajoy encara va reiterar fa una setmana que una de les seves grans prioritats era la de protegir un dels col·lectius més vulnerables “i que menys es poden defensar davant la crisi”: els pensionistes. Però ni tan sols un IPC de novembre que, per art de màgia, l'Estat ha aconseguit rebaixar al 2,9%, ha estat suficient perquè es grati la butxaca i compensi els jubilats per la pèrdua de poder adquisitiu durant el 2012. Rajoy ha decidit saltar-se la seva darrera “línia vermella” –la de no castigar més els pensionistes– i, sobretot, ha optat per passar per alt la llei i ajustar-la a les seves conveniències. “En un any tan difícil el més important ara és complir amb l'objectiu de dèficit”, va relatar ahir la ministra de Treball, Fátima Báñez, per justificar el darrer incompliment del programa amb el qual el PP es va presentar a les eleccions estatals.

Per tal d'intentar dissimular que els pensionistes han deixat de ser l'últim sector intocable, el govern espanyol ha decidit que pel 2013 els jubilats que cobrin mil euros o una quantitat inferior veuran incrementada la paga mensual d'un 2%. La mesura afectarà el 70% dels receptors, va garantir l'executiu popular. La resta s'hauran de conformar amb l'1% que ja preveuen els pressupostos estatals, que a finals de desembre rebran el vistiplau definitiu del Congrés.

Després de molts dubtes i fins i tot algun engany –en més d'una ocasió membres del govern del PP havien assegurat que complirien la llei–, i ara que ja s'ha superat la batalla electoral del 25-N, el Consell de Ministres ha cedit a la pressió de Brussel·les i ha verbalitzat d'una vegada que no s'aplicarà l'obligatòria revisió a l'alça de les pensions, malgrat que l'IPC previst per al novembre –que és el percentatge que s'utilitza per aplicar la compensació– ha estat, curiosament, molt inferior al previst.

Un cop ahir al matí es va conèixer l'IPC, tot apuntava que la reducció del percentatge fins al 2,9% suposaria un incentiu perquè Rajoy no es desentengués del compromís de compensar els jubilats en un any durant el qual s'ha implantat el copagament sanitari i ha augmentat considerablement la pressió fiscal. L'última mesura ha estat l'increment de l'IVA.

Amb aquesta projecció de l'IPC, doncs, l'Estat s'hauria d'haver gastat al voltant de 3.800 milions d'euros per fer l'actualització. Ara, en canvi, seran suficients uns 1.500 milions per abonar l'1% addicional –l'altre 1% ja es preveia en els comptes que estan en tràmit–, que s'afegirà a les pensions més baixes al llarg del 2013.

Inflació inventada

No han estat ni capaços de maquillar aquest incompliment, tenint en compte que temps enrere el PP fins i tot es va plantejar la possibilitat d'inventar-se un IPC paral·lel al del novembre, del qual es deduirien els impostos, i emprar-lo de percentatge per fer les actualitzacions. La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i la ministra Báñez van emparar-se en el fort deteriorament de l'economia en aquest darrer any i la sorpresa de trobar-se un dèficit molt més elevat del previst, per insistir en el fet que s'han fet números fins al darrer minut, però finalment ha estat impossible: si compensen els jubilats, se'ls desquadren els números que han de presentar a Brussel·les. “Aquesta és una de les decisions més doloroses i difícils de les que hem hagut de prendre”, es va exclamar Báñez.

Però, tot i voler aportar “tranquil·litat” als pensionistes sobre el futur de les pagues, el panorama que van pintar era molt negre. Tant és així que, de fet, la titular de Treball compareixia ahir per anunciar que, de manera excepcional, l'Estat s'ha vist obligat a retocar la norma que permet usar diners del fons de reserva de la Seguretat Social, però amb una limitació anual del 3%. Ara arriba la paga de Nadal i, segons el govern del PP, s'ha de tornar a obrir la caixa. Concretament, n'extrauran 4.500 milions més, que s'han d'afegir als més de 3.000 que aquest any ja han esgarrapat de la reserva.

Un cop conegut que no es pagarà la desviació de la inflació, tots els grups de l'oposició van criticar durament Rajoy. Carles Campuzano, de CiU, el va acusar de “jugar amb els sentiments i les necessitats” dels jubilats, i el PSOE va exigir que, de manera urgent, doni explicacions al Congrés.

Els jubilats catalans i la pobresa

La UGT va condemnar la decisió de l'executiu espanyol ja que, segons va recordar, castiga aquest col·lectiu a una nova pèrdua del poder adquisitiu. Segons les dades facilitades pel sindicat, el 16% dels pensionistes catalans (més de 250.000) se situen en el llindar de la pobresa, i la pensió mitjana a Catalunya és només de 862,95 euros. Els pensionistes catalans representen el 18% del total de l'Estat. En el seu comunicat, la UGT sosté que, a les mesures que han pres els governs espanyol i català, que han empobrit més els jubilats, s'hi ha d'afegir el diferencial històric de preus entre Catalunya i la resta de l'Estat, fet que els penalitza encara més. Per tot plegat, les principals centrals sindicals van denunciar ahir la nova “injustícia” perpetrada pel PP i van avançar que convocaran mobilitzacions per rebutjar aquest atac a l'estat del benestar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.