Empreses

La Granja Torres produeix cada any 20.000 exemplars de ‘pota blava'

El president del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat, Manuel Torres, vol posar fi a la temporalitat del producte que es ven per Nadal

Els restauradors són els principals clients de la granja

“És un animal que enganxa i que ha condicionat no només el meu futur sinó el de tota la família”, diu Manuel Torres, el propietari de la granja Torres, l'única que cria i ven el pollastre de raça Prat–conegut popularment com pota blava– per al gran consum. Torres, que també exerceix de president del Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat, produeix cada any al voltant de 20.000 exemplars de la varietat Prat (pollets, gallines, pollastres, galls i capons) en una granja de 16.000 metres quadrats situada al costat dels espais naturals del delta del Prat del Llobregat. A més, la família Torres té una botiga de venda de productes avícoles al mercat del centre de la ciutat del Prat.

Torres va crear la granja l'any 1995. Al principi, però, ni es dedicava a la raça Prat ni es trobava situada on és ara. Explica que va ser la presidenta de l'Associació de Criadors de Raça Prat la persona que el va encoratjar per dedicar-se professionalment a criar el pota blava.

Tant l'associació de criadors com el consell regulador treballen per protegir i fer que no desaparegui del consum diari l'únic animal reconegut a l'Estat amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), un segell distintiu de la qualitat d'un producte que és i es produeix en una zona concreta, en aquest cas, al Baix Llobregat i sobretot a la zona del delta. La raça catalana del Prat té, a més, unes característiques molt concretes: plomes d'un viu ros fosc sense arribar al rogenc, un blau pissarra a les potes i dits, d'on prové la seva denominació de pota blava, i un vermell viu a la cresta. Com explica Torres, la criança també és especial. S'alimenten d'un 80% de cereals i la seva criança mínima és de 90 dies. El propietari afegeix: “És una raça autòctona que necessita entre cinc i sis mesos de criança.”

Actualment distribueixen el pollastre del Prat a tot l'Estat però, en especial, a Catalunya, a la zona metropolitana. S'ha fet alguna incursió a l'exterior. Per exemple, van estar a punt d'anar al Japó, però el tsunami va frenar el projecte. També s'ha portat el pota blava a Romania i a Brussel·les.

Els principals clients de l'empresa són els restauradors, tot i que també venen al gran públic. “El meu gran objectiu és aconseguir que el consumidor entengui que no cal esperar a Nadal per menjar un bon pollastre. Estic lluitant des del principi per trencar amb aquesta idea”, diu rotundament Torres. Tot i això, diu que té molt clar que és difícil introduir el pota blava en el consum diari pel cost econòmic –costa uns 14 euros el quilo– i el temps que cal passar a la cuina, però apunta que “es pot menjar en altres festes durant tot l'any”. Perquè el consumidor ho entengui millor sempre compara el cava i el pollastre del Prat: “Fa molts anys l'ampolla de cava només hi era a les festes nadalenques, ara és habitual a qualsevol taula de qualitat. Vull que el pollastre sigui el mateix.” De moment, però, el moment més àlgid de la venda es produeix en l'època nadalenca.

El pollastre del Prat es pot comprar directament a la granja Torres, a les polleries del Prat i a les d'altres ciutats de la zona de Barcelona, previ encàrrec, a la cadena de supermercats Bonpreu per Nadal i a la fira avícola del Prat que se celebra la segona setmana de desembre. Els restauradors, però, són la gran aposta de la producció del pollastre perquè saben com treure profit del pollastre.

La continuïtat del negoci està assegurada a través de la família Torres que, com diu el propietari, ja avui en dia estan “totalment entregats a la cria i l'extensió” del pota blava.

producció

20.000

Treballadors

3

Any de fundació

1995

La granja Torres és un negoci familiar situat al Prat de Llobregat que gira entorn de la producció de la raça de pollastre del Prat, coneguda com pota blava. Venen a restauradors i gran públic, sobretot de Catalunya.

Fira avícola del Prat, la cita amb la gastronomia

S. P

Del 14 al 16 de desembre se celebra al Prat de Llobregat la 39a edició de la Fira Avícola de la Raça Prat. La cita reuneix cada any més de 75.000 persones que poden, a més de comprar un exemplar per a les festes nadalenques, degustar els plats que tenen com a protagonista el pota blava i altres productes propis de la zona, com la carxofa, o conèixer la tasca de les associacions locals a través de la mostra d'entitats, que aquest any arriba a la desena edició.

La fira avícola és una trobada multisectorial on tenen cabuda més de 150 expositors comercials repartits en més de 14.000 metres quadrats situats a l'aparcament provisional de Cal Gana. Segons el president del Consell Regulador del Pollastre i el Capó del Prat, Manuel Torres, la fira és “el punt de promoció més important” del pota blava i, a la vegada, un dels moments en què es venen més exemplars. Una part dels visitants aprofiten la trobada per comprar el pota blava que després cuinen durant les festes nadalenques. Els compradors poden optar entre comprar l'animal viu o sacrificat i sencer ja preparat per ser cuinat. A la fira, també es pot trobar una exposició de galls i gallines pota blava.

La fira s'ha convertit en una trobada gastronòmica important en què participen, entre d'altres, els restauradors de la xarxa El Prat Degusta'l, que promou productes agroalimentaris autòctons. En aquesta edició una trentena de restaurants organitzen la campanya gastronòmica A la Fira, el pota blava a taula. A més, hi haurà un espai gastronòmic, on l'Associació Gastronomia i Turisme gestiona el restaurant de la mostra. Per 25 euros es pot degustar el menú pota blava. També hi ha la possibilitat, més econòmica, de fer tastets. Durant la fira, als matins l'associació ofereix els esmorzars de pagès amb ous pota blava, les carxofes del Prat i les verdures de l'horta pratenca.

Pel que fa a la gastronomia, l'oferta es tanca amb un showcooking on restauradors locals faran demostracions culinàries de receptes innovadores amb pollastre i carxofa del Prat. Tota aquesta oferta gastronòmica fa la mostra del Prat una de les fires del Gall, que se celebren quan s'acosten les dates nadalenques, més tradicionals i importants de Catalunya.

Cada any, la fira avícola del Prat de Llobregat es converteix en un punt de trobada dels habitants de la zona ja que, a la vegada, es fa la 25a mostra comercial i la desena edició de la mostra d'entitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Granja Torres produeix cada any 20.000 exemplars de ‘pota blava'

Publicat a