Economia

Viticultura

Els vins de l'Empordà guanyen prestigi

Dos vins del Celler Espelt surten publicats en còmic japonès manga i un vi del Celler *lavinyeta ha estat seleccionat pel club de vins del ‘New York Times' com un dels millors per acompanyar el dia d'Acció de Gràcies

Els responsables de diverses guies asseguren que els cellers treballen per la qualitat del vi

Celler: Espelt Viticultors

Nom del vi: Terres negres

Producció: -

Preu: 12,75 euros (*)

Comentari: 80% carinyena, 20% garnatxa. 12 mesos a la bóta.


Celler: Joan Sardà

Nom del vi: Cap de Creus Corall

Producció: -

Preu: 6,95 euros (*)

Comentari: .Lledoner Roig i Lledoner Blanc. Destaquen aromes nítides de poma i fruita madura.


Celler: Mas Llunes, vinyes i cellers

Nom del vi Rhodes, 07

Producció: 13.004 ampolles

Preu: 11,50 euros (*)

Comentari: 63% samsó, 37% sirà. 12 mesos a la bóta. Graduació alcohòlica: 14,5%.


Celler: Pere Guardiola

Nom del vi: Floresta, 11

Producció: 45.000 ampolles

Preu: 3,90 euros (*)

Comentari: 60% garnatxa, 15% mazuelo, 10% merlot.


Celler: Terra Remota, Explorústic Empordà

Nom del vi: Caminante, 11

Prod.: 10.000 ampolles

Preu: 16.00 euros (*)

Comentari: Fermentat a la bóta. Chenin blanc, ‘chardonnay' i garnatxa.


Celler: Martí Fabra

Nom del vi: Masia Pairal Can Carreras Muscat

Comentari: La varietat utilitzada és el moscat d'Alexandria. Aquest vi ha guanyat el concurs de la ‘Guia de Vins de Catalunya 2013' en la varietat de vi dolç.


Els vins de la denominació d'origen (DO) Empordà guanyen qualitat i prestigi any rere any. Això ha estat possible gràcies al fet que hi ha un bon nombre de cellers de l'Alt i el Baix Empordà que s'han preocupat “d'oferir uns vins impecables i moderns” i perquè “és una zona amb molt de potencial que està fent molt bona feina amb l'enoturisme”. Aquestes paraules són algunes que els responsables de la Guia Peñín i els de la Guia de Vins de Catalunya dediquen als vins DO Empordà, publicacions que juntament amb la Guía Gourmets, tenen un gran seguiment entre professionals i amants del vi.

Però el reconeixement dels vins gironins està traspassant fronteres, i la prova d'això és que dos vins del Celler Espelt, el Comabruna i el Terres Negres, apareixen en un manga, de Tadashi Agi, un reconegut artista del còmic japonès que publica The Drops of Gods (Les gotes de Déu). Aquest còmic narra les peripècies d'un noi, en Shizuku Kanzaki, que per rebre l'herència del seu pare –consistent en una col·lecció de vins importants– ha de trobar el que ell anomenava els “dotze apòstols”. Tot i que és fill únic, Shizuku no està sol buscant “Les gotes de Déu” ja que un jove crític de vins, Issei Tomine, competeix amb ell per obtenir l'estrany premi de la herència vinícola. El còmic va sortir al mercat fa uns quinze dies, i de moment només s'edita en japonès. La gerent d'Espelt, Anna Espelt, està satisfeta de la publicació, ja que segons va explicar “representa un reconeixement a la tasca que estem duent a terme al celler en l'elaboració de vins”. Els vins d'Espelt són molt apreciats al Japó.

Però aquest no és l'únic reconeixement dels vins de la DO Empordà. Un vi del celler *lavinyeta, l'Heus Negre, va ser seleccionat pel club de vins de New York Times com un dels vins ideals per acompanyar el dinar del dia d'Acció de Gràcies. A més, el Castell Peralada 5 Finques Reserva 2007 ha guanyat la medalla d'or al concurs internacional Mundus Vini, d'Alemanya. Un altre exemple d'aquest reconeixement creixent va ser la incorporació de 44 vins de la DO Empordà a la llista Robert Parker 2011. Un total de 28 vins van obtenir una puntuació de 90 punts o més, quan en l'edició anterior van ser només 12.

Aquests exemples només són una petita mostra de la bona feina que estan fent els cellers de la DO Empordà. “Qualitativament, estem molt satisfets” i la prova és que “cada vegada hi ha més referents i més altes puntuacions a les guies de vins”, segons va explicar Xavier Albertí, director de la comissió de Promoció de la DO Empordà.

La Guia Peñín va puntuar amb un excel·lent trenta-vuit vins de la DO gironina, que de nota van obtenir 90 punts o més. Aquesta xifra representa un augment del 22% respecte a l'edició anterior. Els autors de la Guía Peñín asseguren que els vins empordanesos són un exemple d'equilibri entre fruita, alcohol i acidesa. “I tot, gràcies al treball minimalista a la vinya”, asseguren. Per millorar els seus productes, els redactors de la publicació aconsellen als productors empordanesos una millor identificació varietal que representi la zona i que hi aporti valor i diferenciació.

A la Guia de Vins de Catalunya que va sortir al mercat dimarts passat, hi surten vins de 27 cellers i el vi Masia Pairal Can Carreras, un vi dolç natural moscat del Celler Martí Fabra va ser escollit el millor vi dolç de la guia. Segons Sílvia Naranjo, codirectora de la publicació, els vins de l'Empordà “s'estan consolidant molt” i la zona “té un gran potencial”. Per Naranjo, l'assignatura pendent dels vins empordanesos és “aterrar als restaurants de Barcelona”.

Pel que fa a la Guía Gourmets 2013 que va sortir a la venda el 15 de novembre passat, inclou vins de d'onze cellers empordanesos: Castell Peralada, Celler Arché Pagès, Celler Marià Pagès, Celler Martí Fabra, Clos d'Agon-Mas Gil, Empordàlia, Espelt Viticultors, Joan Sardà Mas Llunes, Pere Guardiola i Terra Remota. Igual que la Peñín i la de Catalunya, a la Guía Gourmets els tastos s'han fet a cegues amb una puntuació mitjana de 6,50, quan l'any passat va ser de 6,17. Entre els més ben puntuats hi ha el vi blanc Terra Remota Caminante (2011) amb un 7 sobre 10; en els vins negres genèrics, el vi Castell Perelada Finca Espolla (2009) va tenir una qualificació de 9,25, el Terra Remota Clos Adrien (2009), amb un 8,50, i el Castell Peralada Gran Claustro (2006), l'Ex Ex (2010) i el Finca Malaveïna (2009), també de Peralada, amb un 8,25, 8 i 7,40 respectivament.

La DO Empordà va comercialitzar l'any 2011 un total de 4.166.599 ampolles. El principal mercat dels vins de la denominació d'origen gironina és a les mateixes comarques gironines, amb un 34% de les ampolles venudes. La resta es ven a Catalunya, amb un 27%del total, i a l'Estat espanyol, amb un 14%. Les exportacions representen un 20% de la producció, i el 5% de les ampolles restant es venen directament al celler.

27
vins de la DO Empordà
són els inclosos en aquesta edició de ‘Guia de Vins de Catalunya'.
11
vins empordanesos
són els que inclou la ‘Guía Gourmets 2013' i puntua diversos vins amb nota molt alta.
38
vins de la DO gironina
van rebre 90 punts o més en la ‘Guía Peñín' i diu que són un exemple d'equilibri entre fruita, alcohol i acidesa.
4,1
milions d'ampolles
s'han comercialitzat el 2011 de la DO Empordà.

Bona nota dels ‘sommelier' i els enòlegs

Una enquesta que va fer aquest estiu la Cupatges.com a un centenar d'enòlegs i sommelier donen una nota de 7,27 i 7,90, respectivament a la qualitat de l'oferta dels vins de la DO Empordà al darrere de Montsant i Priorat. Pel que fa a la valoració de qualitat-preu de l'oferta, l'Empordà ja baixa a quarta posició pels sommelier, que li donen un 7,20, i a la setena pels enòlegs, amb un 6,77.

Isaki Lacuesta fa un vídeo de la DO Empordà

El director Isaki Lacuesta és l'autor del vídeo promocional de la DO Empordà. La història tracta d'un americà que passa un mal moment i arriba a l'Empordà per trencar amb el passat. L'ha deixat la seva dona i fuig dels Estats Units decidit a posar punt i final al patiment. L'acció es desenvolupa a Roses, Colera, Fonteta, Gualta, Torrent, Vall-llobrega, Vilajuïga i Platja d'Aro, entre d'altres.

Una guia en anglès dels vins de l'Empordà

L'editorial Vinologue ha editat una guia en anglès sobre els vins i cellers empordanesos. Vinologue Empordà és el títol de la publicació, pensada per a tos els públics i que forma part d'una col·lecció internacional sobre zones de producció vitivinícola i enoturístiques. La guia, elaborada per l'expert en vins Miquel Hudin, inclou 59 cellers i 250 vins. La publicació té 360 pàgines en color.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.