Economia

La Cambra de Barcelona insta a no apujar més la pressió fiscal

Valls crida el govern a la “prudència” per evitar introduir nous tributs que assegura que perjudicarien la confiança i la inversió

La fiscalitat catalana és més dura que la del conjunt de l'Estat i que la de la majoria de comunitats

La situació econòmica és prou crítica per augmentar encara més la pressió fiscal sobre els catalans. Amb aquesta “crida a la prudència” s'expressava ahir el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, per instar els polítics responsables del govern a no recruar les tarifes dels impostos existents ni introduir-ne de nous. Tot i que sense fer-ne menció explícita, Valls apuntava molt directament cap a Convergència i Unió i Esquerra Republicana, i al full de ruta que totes dues formacions estan negociant per estructurar la governabilitat del país i que podria incloure algunes propostes de nova fiscalitat que comportarien, entre altres possibilitats, la reintroducció de l'impost de successions per a les rendes més altes, l'encariment del de patrimoni o l'establiment de noves taxes bancàries o sobre l'energia nuclear.

El responsable de la Cambra barcelonina va posar com a exemple els efectes de la recent pujada de l'IVA per recordar que una agudització de la pressió fiscal podria afectar molt negativament la confiança empresarial, “en un moment en què el que cal són mesures de reactivació”. El moment és, per Valls, especialment delicat per al sector comercial, per la immediatesa de la campanya de Nadal, durant la qual, davant l'anunci de més impostos, el consum “es podria reprimir”.

Pitjor que la resta

Valls va donar més raons per al pronunciament de la Cambra en contra de l'augment dels impostos: una política en aquest sentit eixamplaria el diferencial competitiu des del punt de vista fiscal que ja existeix amb la resta de territoris de l'Estat pel seu fatal impacte sobre la captació d'inversions.

Segons els càlculs dels experts de la institució, la diferència de pressió fiscal respecte al conjunt de l'Estat, segons dades del 2009, era superior a un punt percentual. Així, si en el conjunt de l'Estat la pressió fiscal era aquell any d'un 25,8% (calculat en percentatge de la recaptació sobre el PIB), al Principat aquesta taxa va ser del 27%.

La comparació entre les diferents comunitats autònomes –amb les dades més recents, corresponents al 2008– mostra la posició desfavorable de Catalunya en el rànquing de l'esforç fiscal pel que fa als impostos recaptats per la hisenda autonòmica i local: només suporten més pressió les Balears, Castella-la Manxa i Múrcia, i queden molt lluny d'altres com el País Basc o Canàries.

Sobre les alternatives a l'enduriment fiscal, Valls va reiterar, com ho ha fet diverses vegades en els últims anys, que una bona opció per ajustar el pressupost seria abordar a fons una “racionalització del sector públic”, ara que ja s'han culminat sengles reformes del mercat laboral i del sector financer.

Males perspectives pel 2013

Valls va presentar també les noves previsions de la Cambra per a l'economia catalana de cara al tancament d'aquest any i el conjunt del 2013. La institució ha revisat netament a la baixa les seves estimacions respecte a les prediccions que va fer al juny i, així, espera que el conjunt d'aquest any se saldi amb un PIB negatiu de l'1,7%, una taxa que empitjora dues dècimes respecte a les dades calculades al juny. Pel que fa a l'exercici vinent, si a principi d'estiu la Cambra opinava que tindria un PIB negatiu del 0,1%, la revisió preveu que la caiguda serà de l'1,5%.

Valls va puntualitzar que tant el consum intern com la demanda d'una zona euro que no acaba de remuntar afectaran les xifres macroeconòmiques, que tenen com a llums d'esperança les exportacions a països tercers i la possibilitat de concloure en els primers mesos de l'any la reestructuració del sector financer, perquè “corri el diner” i, amb ell, la inversió “dins del sector privat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.