Economia

La llum s'apuja un 11% en l'últim any

El resultat de la subhasta d'ahir es concretarà amb un augment del 3% al gener

Els usuaris amb consums per sobre de la mitjana pagaran fins a un 8% més

El preu de la llum s'apujarà l'1 de gener un 3%, després que la subhasta d'energia que va tenir lloc ahir se saldés amb una alça del 6,9% i que el govern espanyol hagi decidit congelar els peatges d'accés. Aquest, no obstant això, no és l'únic increment que hauran d'afrontar els consumidors. També a partir de gener, els usuaris amb potències contractades entre 3 i 10 kilowatts –excepte aquells que disposin del bo social– i que superin en més d'un 10% determinats consums mitjans hauran d'assumir recàrrecs que podrien encarir el seu rebut de la llum entre l'1% i el 8%.

Amb aquests nous augments, el preu de la llum s'ha encarit un 11% en l'últim any per a disset milions de llars i pimes. Al llarg d'aquest any, la tradicional tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR) es va apujar a l'abril (4%) i al juliol (7%), si bé a l'octubre va baixar un 2,4%, una rebaixa que va quedar anul·lada per l'increment de l'IVA de setembre, que va passar del 18% al 21%. A més, a aquests conceptes s'han d'afegir les refacturacions derivades de la sentència del Tribunal Suprem, que va obligar a revisar a l'alça i amb caràcter retroactiu els consums des d'octubre del 2011.

L'important encariment que en els últims anys està experimentant l'energia elèctrica està impulsat amb l'objectiu de posar fi a l'anomenat dèficit de tarifa, que ja suma un desequilibri públic de 24.000 milions d'euros, generat perquè els ingressos que s'obtenen per la via del rebut de la llum no són suficients per cobrir totes les despeses.

El dèficit es va començar a generar l'any 2000, quan el govern d'Aznar va decidir no apujar la llum en la proporció necessària per cobrir tots els costos i generar per la diferència un deute amb les elèctriques. El govern espanyol preveu que, amb les reformes i mesures adoptades, el dèficit de tarifa es deixi de generar l'any que ve, quan el preu de la llum reflecteixi només el cost de generar, transportar i distribuir electricitat i no altres conceptes, entre els quals figuren el cost de les renovables, el sobrecost de subministrament a les illes, les ajudes al carbó, la moratòria nuclear i els interessos generats pel mateix dèficit.

3.452
milions d'euros serà el dèficit tarifari aquest any, respecte als 1.500 milions recollits en el pressupost.
6,9
per cent d'alça va reflectir la subhasta d'energia, i el govern espanyol va congelar els peatges d'accés.

Les elèctriques es defensen

Les companyies elèctriques, agrupades sota la patronal Unesa, van advertir ahir que el dèficit de tarifa i els nous impostos energètics aprovats dijous passat pel Congrés “dificulten qualsevol inversió i posen en risc la viabilitat del sector”. A través d'un comunicat, Unesa recorda que, segons les dades de l'executiu espanyol, el dèficit de tarifa sumarà aquest any 3.452 milions d'euros, més del doble del límit legal, fixat en 1.500 milions d'euros. Les elèctriques també van mostrar el seu malestar per la congelació dels costos regulats –transport, distribució, ajudes al carbó o primes a les renovables– perquè augmentaran el dèficit de tarifa l'any que ve, un exercici en què els costos i les despeses haurien d'estar equilibrats, segons estableix la normativa en vigor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.