Economia

benestar social

Detecten a Girona uns 50 cuidadors de malalts que s'apropiaven dels diners

La Fundació Tutelar de les comarques gironines fa una crida a metges i serveis socials perquè alertin de qualsevol indici d'abús o maltractament

La Fundació Tutelar de les comarques gironines ha detectat una cinquantena de casos de cuidadors de persones afectades greument per malalties mentals, amb discapacitat intel·lectual o amb demència, que s'apropiaven de diners. Sovint aquests cuidadors són els mateixos familiars, que, ja sigui per alguna addicció, per necessitat o també per malevolència, deixen la víctima sense recursos. El director de l'entitat, Josep Maria Solé, ha notat que aquests casos han augmentat amb la crisi. Normalment es destapen quan es deixen de pagar rebuts de serveis o fins i tot les quotes dels geriàtrics. Hi ha abusos d'aquest tipus darrere gairebé en el 10% de les persones a càrrec de la Fundació Tutelar per mandat judicial. La fundació té al seu càrrec 536 persones, ja sigui en forma de tutela o de curatela provisional o definitiva.

La fundació només actua per mandat judicial en casos de persones que, ja sigui per malaltia, per patologies relacionades amb l'envelliment o per una discapacitat intel·lectual, es troben en una situació vulnerable i necessiten un cop de mà per gestionar el seu dia a dia o el seu patrimoni. Solé va explicar que el primer que fa el jutge és buscar algun familiar que se'n pugui fer càrrec. “Moltes vegades el familiar no pot, no vol o encara que vulgui no és recomanable que sigui el tutor”, va dir.

La situació és molt difícil de detectar perquè l'abús acostuma a passar entre les quatre parets d'una casa. Per això, Josep Maria Solé fa una crida a serveis socials i a metges, auxiliars i infermers perquè comuniquin qualsevol indici que detectin. “El millor que podem fer és prevenir i buscar una intervenció ràpida”, va comentar el director de la Fundació Tutelar, que detalla que cal evitar arribar a alguns extrems, com ara trobar una persona gran tancada permanentment dins una habitació sense rebre atenció perquè el fill que suposadament se'n cuida l'únic que busca és quedar-se la pensió per costejar-se l'addicció a les drogues.

LA XIFRA

10%
de les persones
que ara estan a càrrec de la Fundació Tutelar per mandat judicial han rebut abusos.
536
persones
estan a càrrec de la fundació, ja sigui en forma de tutela o de curatela provisional o definitiva.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.