Economia

Telefónica ignora el cas Bankia i fitxa Rodrigo Rato

L'expresident de l'entitat i exdirector de l'FMI està imputat per diverses irregularitats en la gestió de la banca estatitzada

L'operadora considera que reforçarà “la visió global” de la companyia

Telefónica va anunciar ahir la incorporació de Rodrigo Rato als consells assessors de l'Amèrica Llatina i Europa. L'exvicepresident econòmic del govern espanyol i exdirector gerent de l'FMI no formarà part de la plantilla de Telefónica ni de cap consell d'administració, i la seva funció i la seva retribució es limitaran a les dietes que rebi per la seva participació en els esmentats consells, que es reuneixen de manera periòdica per assessorar la multinacional en la seva estratègia.

Rato va dimitir el mes de maig passat de la presidència de Bankia, arran de les dificultats que travessava l'entitat financera, que van desembocar en la seva estatització i la seva substitució en el càrrec per José Ignacio Goirigolzarri. Actualment, està imputat per l'Audiencia Nacional en la investigació del procés de gestació i sortida a borsa de Bankia, així com per les condicions en què es va produir la fusió de les caixes –entre les quals Laietana– que van donar lloc a l'entitat.

Experiència i trajectòria

Al mateix temps, la comissió de nomenaments de Telefónica va designar ahir el fins fa poc secretari general tècnic de Presidència, Luis Abril, per al consell assessor de Telefónica Europa.

L'operadora que presideix César Alierta va enviar ahir un comunicat en què sostenia que, “per la seva experiència i trajectòria, els dos nomenaments reforcen la visió global de Telefónica”, un grup que és present en 25 països. Es dóna el cas que Rato era vicepresident del govern espanyol i ministre d'Economia quan Alierta va ser nomenat president de Tabacalera, càrrec que posteriorment va abandonar per dirigir Telefónica.

El nomenament es produeix quinze dies després que la revista nord-americana Business Week fes pública la llista dels pitjors directius del món el 2012, en què Rato apareix en el cinquè lloc. El rànquing l'encapçala Brian Dunn, conseller delegat dels grans magatzems Best Buy, seguit d'Aubrey McClendon (directiu de Chesapeake Energy), Andrea Junk (dels cosmètics Avon) i Mark Pincus (de la xarxa social Facebook).

El banc recupera a borsa un 52% en només dos dies

Bankia ha tancat la primera setmana de cotització al mercat continu, després de ser exclosa de l'Íbex 35, amb una valoració positiva, ja que ha guanyat un 52,2% només en els dos últims dies. L'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri es manté exclosa temporalment del selectiu espanyol arran del seu procés de recapitalització, que suposa una important injecció de diners públics. Bankia va tancar ahir la sessió a un preu de 0,615 euros per títol, després de pujar d'un 48,9%. Dilluns passat es va acomiadar del selectiu amb pèrdues del 3,2% i va posar el punt final a una ratxa nefasta que l'havia portat a perdre fins a un 20% en un sol dia.

L'analista de Selfbank Victoria Torre atribueix els alts i baixos en la cotització al fet que el baix nivell de negociació a la borsa espanyola fan que aquest sigui un valor “propici a l'especulació”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.